Preppa som en kock

Författare

Magnus Albrektsson

Preppa som en kock

Svenska

2019-08-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2019-09-18

Publiceringsdatum

2019-08-29

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

David Back

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Obestruket t/f

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113092317

Antal Sidor

159

Vikt (kg)

0.778

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

267

Bredd (mm)

197

Klimatpåverkan

814g CO2e
Papper
ca 492 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 313 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Hur gör kockar trerättersmenyer hemma? Finns det något vi vanliga matlagare kan lära oss av kockar? Och varför är olika konsistenser på maten viktigt? I boken Preppa som en kock får du hjälp av den professionelle kocken Magnus Albrektsson som har stor erfarenhet av hur privatpersoner lagar och njuter av mat. Kärnan i boken är konkreta tips, råd, genvägar och hemligheter, du får även några av de bästa recepten, fyllda av smak, bland annat fem härliga menyer och buffémat. Gör egen buljong och smaksatt salt, använd lite mer ovanliga styckningsdetaljer, testa olika tillagningstekniker och börja söndagspreppa! Med gott humör och stort kunnande inspirerar Magnus till roligare och mer effektiv matlagning som resulterar i ännu godare mat hemma.

Läs mer

Magnus Albrektsson

Preppa som en kock