Omslagsbild: Atlas

Utgivningsdatum: 2019-10-09
Recensionsdatum: 2019-10-28
ISBN: 978-91-1-309794-7

Atlas

Fallstudier

Allt började med en dödsannons i tidningen. En dag upptäckte Aris Fioretos att en arkivarie gått bort i hög ålder och utan anhöriga. Han skulle inte ha lagt Iris Frosts namn på minnet om det inte liknat ett han givit en bifigur i sin första roman. Nyfiken kontaktade han tidningen och fick numret till personen som satt in annonsen. När de möttes visade sig livet överträffa dikten. Den avlidna hade inte bara läst hans romaner om »den nya människan« kring förra sekelskiftet, utan även kommenterat dem. Vid sin död efterlämnade hon en plastkasse full med osorterade papper.

Nu föreligger dessa medicinhistoriska anteckningar i redigerat skick. Frost kastar ljus över gestalter som är betydligt mindre av påhitt än Fioretos sökt få läsare att tro. Hon skildrar sin egen mor vars öde tanklöst använts i andra syften, men också människor som får gåshud och varelser utan navel. Vissa lider av en »deformation av den sexuella instinkten«, andra tar första klivet på himlastegen eller söker det stoff av vilket själen är gjord. I detta laboratorium till bok samsas sedelärande berättelser med sakprosa, fabeln gör gemensam sak med urkunden. Atlas levandegör en parallellvärld intill förväxling lik vår egen.

Aris Fioretos har tillfogat för- och efterord, källor och bilder.

Samtidigt med Atlas utges romanerna Irma, 25, Sanningen om Sascha Knisch och Nelly B:s hjärta i reviderat skick i pocket.

Mer om författaren
”Med Atlas har Aris Fioretos skapat något oförlikneligt…ett rejält försvar för kunskapens och fiktionens, det rena påhittets, plats i vår tid.”
”Ett storverk som gör mig än mer övertygad om att han är en av Europas ledande författare. Atlas liknar ingenting annat jag läst - eller snarare tagit del av.”
Värmlands Folkblad
”Ett mästerverk!”
”Smart och snillrikt av Fioretos”

NYHETER

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Atlas av Aris Fioretos och Bin och människor av Lotte Möller.

”Ett mästerverk!”

Kritikerna hyllar Aris Fioretos senaste bok Atlas. ”Det är en helt unik skapelse som aldrig förr skådats i den svenska litteraturen”, skriver Dagens Nyheter om boken.

Foto: Sara McKey

Aris Fioretos gestaltar människan som skådeplats

I författarens nya bok Atlas levandegörs en parallellvärld intill förväxling lik vår egen.

Foto: Sara McKey
Se fler nyheter

Aris Fioretos är författare till en rad hyllade romaner. Han har bland annat översatt Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska och erhållit många utmärkelser, däribland Samfundet De nios Stora pris och Sveriges Radios Romanpris två gånger. Sedan 2011 är han vicepresident av Tyska akademien.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.