Omslagsbild: Bakvatten

Utgivningsdatum: 2020-03-11
Recensionsdatum: 2020-03-30
ISBN: 978-91-1-309847-0

Bakvatten

”Västerbotten har fått ännu en stjärna på sin författarhimmel. Detta är vårens debut - vad ni än gör så missa den inte.”
Stina Jackson

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter.

Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Men Nilas ligger gömd under mossan med isblommor på kinderna, bredvid sugande myrmarker och ilande små skogsbäckar, på platsen där Hebbe dog. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar vad som egentligen hände.

Bakvatten handlar om Assars förbjudna kärlek till Margareta, om Håkan som vill ha en pappa men som får en lillebror, och om Håkans sambo Petra som många år senare inte står ut längre utan vill att han berättar sanningen.

Det är en roman om ensamhet, längtan, byskvaller och hur långt samvetet kan sträcka sig.

Mer om författaren
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: december 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Elias Dahlgren
Utgiven: april 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”Romanens sista del har thrillerartad intensitet. Det är inte förrän på de allra sista sidorna vi får veta vad som verkligen hände Nilas den där dagen för länge sen. Men även om just den gåtan får sin lösning är Maria Broberg klok nog att låta andra gåtor förbli just gåtor. Bakvatten är i mångt och mycket en roman om det som ”bara blev”, men kanske allra mest om det som inte blev” ”...det hon har skrivit är en lågmält dramatisk berättelse...” ”...ett komplext porträtt...”
SR
“Det är vid första anblick svårt att tro att Maria Broberg, född 1977, är debutant. I Bakvatten är det inte bara en färdig, utan dessutom språkligt fullfjädrad författare, vital uti varenda detalj, som tar sig an pojken Nilas försvinnande på sextiotalet. “ “Det är ju så sällan en debutant slår sig ned med så tung episk gump. Broberg är härmed etablerad. Det bådar väldigt gott”
Expressen
“Jag sträckläser Bakvatten och imponeras av den lätta rörelsen i det komplicerade bygget och hur vissa detaljer ekar genom hela berättelsen. Det är en väldigt stark debut, som skapar nyfikenhet på Brobergs nästa drag.”
SvD
“I dessa coronatider har många mer tid än vanligt att läsa romaner. Gör det, och börja gärna med Bakvatten!”
Aftonbladet

NYHETER

Maria Broberg får Stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond 2020

Debutromanen Bakvatten, som kom tidigare i år, är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet

Foto: Andreas Nilsson

Maria Brobergs hyllade debut är bokcirkelbok i Västerbotten läser 

Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet.

Foto: Andreas Nilsson

Maria Brobergs debut hyllas av kritikerna

”En språkligt fullfjädrad författare”, skriver Expressens recensent om Bakvatten.

Foto: Andreas Nilsson
Se fler nyheter

Maria Broberg (född 1977) är uppvuxen i Piteå och är sedan ett tiotal år bosatt i Nedre Saxnäs - platsen som inspirerat henne till att skriva Bakvatten. Maria Broberg har tidigare varit bosatt i Umeå och Stockholm och är utbildad kulturjournalist. Hon är idag verksam som kommunikatör, skribent och kommunpolitiker med hjärtat i glesbygds- och demokratifrågor. 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.