Omslagsbild: Intill slutet vill jag vittna

Översättare: Karin Mossdal
Utgivningsdatum: 2020-01-07
Recensionsdatum: 2020-01-20
ISBN: 978-91-1-309744-2

Intill slutet vill jag vittna

Dagböcker 1933-1945

När nazisterna tog makten bodde 4 675 judar i Dresden. I februari 1945 fanns endast 174 i livet. En av dem var litteraturprofessorn Victor Klemperer, som trots att han var jude överlevde nazisttiden och aldrig hamnade i koncentrationsläger.

Klemperers dagböcker från Tyskland åren 1933-1945 återger författarens upplevelser vid nedskrivningsögonblicket och har aldrig bearbetats. De skildrar vardagslivet i Hitlers Tyskland med stor detaljrikedom och visar hur nazismen växer från att vara "ett övergående obehag" till att bli ett allomfattande förtryck.

Intill slutet vill jag vittna är ett enastående verk och ett av de mest skakande vittnesbörden från Nazi-Tyskland.

Ola Larsmo har skrivit ett nytt förord till denna utgåva, som även innehåller Thomas von Vegesacks introduktion från 1999, när dagböckerna utkom första gången på svenska.

Mer om författaren
279 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2020

NYHETER

Skakande vittnesbörd från Nazi-Tyskland

Victor Klemperers dagböcker skildrar hur nazismen växte från ”ett övergående obehag” till ett allomfattande förtryck.

Se fler nyheter
Photo

Victor Klemperer (1881-1960) var framstående akademiker i Tyskland. Han hade konverterat till kristendomen, av kulturella skäl snarare än religiösa, men eftersom han kom från en judisk familj avskedades han när Hitler kom till makten 1933, och han kom att genomleva många av de fasor som drabbade judarna i Nazi-Tyskland. Han skrev dagbok under större delen av sitt liv, som senare har publicerats, men det är framför allt dagböckerna från 1933-1945, hans noggranna dokumentation och starka vittnesmål om nazisttiden, som har blivit klassiska.  

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.