Ett litet korn av sanning

Författare

Christian Unge

Ett litet korn av sanning

Svenska

2020-04-30

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Recensionsdag

2020-05-25

Publiceringsdatum

2020-04-30

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Teklaserien

Läsordning

2

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113102191

Antal Sidor

466

Vikt (kg)

0.787

Ryggbredd (mm)

34

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

160

Klimatpåverkan

823g CO2e
Papper
ca 498 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 316 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

En ambulanssjukvårdare börjar i hemlighet extraknäcka som läkare åt kriminella. Fartfylld spänning i sjukvårdsmiljö av Christian Unge.
Rezas liv bjuder sällan på några överraskningar: han är ensamstående pappa, kör ambulans och försöker glömma sina drömmar om att bli kirurg. Så när en okänd man oväntat dyker upp och erbjuder honom 20 000 spänn för att rädda livet på en skottskadad kille kan han inte stå emot. Snart är han anställd som husläkare åt ett kriminellt nätverk. Medan Reza kämpar med att dölja sitt extraknäck för sin nya partner i ambulansen, den noggranna sjuksköterskan Malin, börjar dessutom antalet heroinöverdoser runtom i Stockholm att öka. Ambulansen tvingas göra täta utryckningar och det dröjer inte länge innan Tekla Berg, akutläkare på Nobelsjukhuset, anar oråd. Polisen kopplas in. Men vad är det egentligen som ligger bakom överdoserna? Till det yttersta är en spinoff till Christian Unges populära spänningsserie om läkaren Tekla Berg. Till det yttersta har tidigare varit publicerad som serie.

Läs mer

Christian Unge

Till det yttersta

Om boken

Den karismatiska läkaren Tekla Berg överträder sina befogenheter på Nobelsjukhuset och tvingas ta tjänstledigt. Hon bestämmer sig för att ta sig så långt bort från Stockholm som möjligt och tackar ja till att åka till Centralafrika i Läkare utan gränsers regi.
I östra Kongo råder stora konflikter. Gerillagrupper slåss mot varandra och tillfångatar västerlänningar för att utöva utpressning. En man som kidnappats av gerillagruppen DFLA hostar och skakar av våldsam feber, och snart börjar fler personer i byarna omkring att uppvisa liknande symptom. Det tar inte lång tid innan också patienter på Läkare utan gränsers klinik har drabbats och Tekla anar att något riktigt farligt är på väg att hända. Ändå är det något som inte stämmer. Kan det handla om ett muterat virus? Eller kanske ännu värre än så? Den svenske kirurgen Martin bistår Tekla i det hårda arbetet med patienterna. Det är en kamp mot klockan. Samtidigt får Martin, som till skillnad från Tekla är väl hemmastadd i regionen, problem när hans vän holländaren Jack Baumann köper mineraler från rebeller och hamnar i konflikt med belgiska legosoldater.Martin och Tekla förstår att svaret på epidemins gåta inte finns i deras enkla sjukhus. Svaret finns långt in i djungeln, i "det gömda huset". De bestämmer sig för att ta sig in i mörkrets hjärta, väl medvetna om att det handlar om liv och död.Det gömda huset är den fristående fjärde delen i den framgångsrika serien om läkaren Tekla Berg.

Läs mer

Det gömda huset

Christian Unge

Det gömda huset

Om boken

Det första skottet, det sista steget är fortsättningen på Christian Unges uppmärksammade deckarserie om den fascinerande läkaren Tekla Berg. Lika briljant som hon är i sitt yrke, lika problematisk är hon med allt som rör familj och vänner. Nu får hon chansen att ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer.

I Stockholm sker en skjutning, två personer skadas svårt och svävar mellan liv och död. Tekla Berg kämpar för att rädda deras liv. Polisen utgår från att det handlar om gängkriminalitet men en misstänksam polis tar hjälp av Tekla för att undersöka om det kan röra sig om något mycket mer invecklat och överraskande. I så fall är det dessutom bara en tidsfråga innan paniken kommer att sprida sig i hela Stockholmsområdet.

Samtidigt får Tekla besked om att hennes mammas hus ska säljas på exekutiv auktion. Hon har inte haft en tanke på att åka till Dalarna efter moderns död, men nu får hon ett infall att göra ett sista besök. Bland moderns efterlämnade saker finns ett gåtfullt fotografi. En liten flicka sitter i Teklas mammas knä. Vem är hon? Kan flickan förklara saker som har med Teklas barndom att göra? Och vad hände egentligen med henne?

"Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!"
Jens Lapidus

Läs mer

Det första skottet, det sista steget

Christian Unge

Det första skottet, det sista steget

Om boken

Del 2. Slutet av mars 2020. "Såg ni att tjugofyra läkare dött i Italien?" säger någon över matlådan i fikarummet. På sjukhuset fokuserar läkarna på hur de ska kunna ta hand om alla patienter och samtidigt skydda vårdpersonalen från att bli smittad. Materialbristen är ett faktum.

Överläkaren och författaren Christian Unge skriver under coronakrisen rapporter vecka för vecka om arbetet i den redan hårt pressade vården. Han ger unika inblickar i tillvaron som läkare under ett exceptionellt skeende där sjukhusen prövas.

CHRISTIAN UNGE är överläkare på akutkliniken vid Karolinska i Huddinge, forskare och författare. Texterna i serien Krisjournalen är ursprungligen publicerade i Svenska Dagbladet. Christian Unge driver också podden Ronden tillsammans med Kattis Ahlström. Han har skrivit boken Har jag en dålig dag kanske någon dör om sina erfarenheter som läkare samt flera kriminalromaner.

Läs mer

Krisjournalen - 8 -  Kollegans ord gör att jag känner mig skamsen

Christian Unge

Krisjournalen - 8 - Kollegans ord gör att jag känner mig skamsen

Om boken

"Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!" Jens Lapidus

Den nya boken i Christian Unges Teklaserie, som inleddes med succén Går genom vatten, går genom eld, tar vid där den förra slutade. I den nya boken får vi reda på mer om Teklas bakgrund och de demoner som jagat henne genom livet.

En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker akutläkaren Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.

Den senaste tiden har sjukhusdirektören Monica Carlsson lagt in högsta växel för att privatisera Nobelsjukhuset med exklusivt patienthotell, en kontroversiell levertransplantationsenhet och den nyrekryterade stjärnkirurgen Klas Nyström. Det tar inte heller lång tid innan Klas aktivt motarbetar Tekla i allt hon gör. Samtidigt har Tekla blivit som besatt av att ta reda på vad som egentligen hände när kvinnan klev in på intensiven med den lille pojken i handen. Vem är pojken? Varifrån kommer han? Vad gjorde han på Nobelsjukhuset? Svaren på hennes frågor visar sig vara något som hon inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.

Och är det, precis som i pojkens fall, familjehistorierna som avslöjar sanningen om Teklas bakgrund?

Läs mer

Ett litet korn av sanning

Christian Unge

Ett litet korn av sanning

Om boken

Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke, stresstålig och handlar våghalsigt i de mest utsatta situationerna på akuten. Samtidigt bär hon på flera hemligheter. Uppväxten i en missbrukande miljö, sina egna "bomber" - och så har hon en förmåga som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något.

Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? En av terroristerna? Ett oskyldigt offer? Eller kan han vara någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.

Läs mer

Går genom vatten, går genom eld

Christian Unge

Går genom vatten, går genom eld

Om boken

Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död.

I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården.

Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter.

Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande:

Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.

Läs mer

Har jag en dålig dag kanske någon dör

Christian Unge

Har jag en dålig dag kanske någon dör

Om boken

En ambulanssjukvårdare börjar i hemlighet extraknäcka som läkare åt kriminella. Fartfylld spänningsserie i sjukvårdsmiljö av Christian Unge.

Rezas liv bjuder sällan på några överraskningar: han är ensamstående pappa, kör ambulans och försöker glömma sina drömmar om att bli kirurg. Så när en okänd man oväntat dyker upp och erbjuder honom 20 000 för att rädda livet på en skottskadad kille kan han inte stå emot. Snart är han anställd som husläkare åt ett kriminellt nätverk. Medan Reza kämpar med att dölja sitt extraknäck för sin nya partner i ambulansen, den noggranna sjuksköterskan Malin, börjar dessutom antalet heroinöverdoser runtom i Stockholm att öka. Ambulansen tvingas göra täta utryckningar och det dröjer inte länge innan Tekla Berg, akutläkare på Nobelsjukhuset, anar oråd. Polisen kopplas in. Men vad är det egentligen som ligger bakom överdoserna?

Till det yttersta är första säsongen i en serie om Reza och Ambulans 906. Den utspelar sig i samma universum som Christian Unges kriminalroman Går genom vatten, går genom eld.

Avsnitt 3.

Läs mer

Ambulans 906 - 9

Christian Unge

Ambulans 906 - 9

Nyheter

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker

NyheterBoknyheter