Omslagsbild: Åren

Översättare: Maria Björkman
Utgivningsdatum: 2020-03-04
Recensionsdatum: 2020-03-23
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-309939-2

Åren

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.

Mer om författaren
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2020

SENASTE RECENSIONERNA

“Det är ett så underbart anspråksfullt och anspråkslöst projekt.”  “Även om en hel tid står i fokus, bärs erfarenheterna fram av ett enskilt medvetande, av känslor som är så finkalibrerade att närheten till berättaren blir påtaglig.”
“En djärvt anspråk på att göra något som jag undrar om någon författare avsett att göra förut.”
“Ernaux har verkligen skrivit ett mästerverk!”
“Storslagna verk om en klassresa“

NYHETER

Annie Ernaux roman ”Åren” hyllas av kritikerna

I Frankrike betraktas Annie Ernaux som en av de främsta. Nu är hon aktuell med tre mästerliga och självbiografiska klasskildringar.

Foto: Catherine Hélie
Se fler nyheter

Annie Ernaux, född 1940 i Normandie, är en av de stora samtida franska författarna. 2017 mottog hon Marguerite Yourcenar-priset för hela sitt författarskap. Med boken Åren har hon återigen fått internationell uppmärksamhet, boken nominerades till Man Booker International Prize. Hon omtalas som Édouard Louis "mamma" eftersom hon sedan debuten skrivit ur ett annorlunda franskt perspektiv, med en annorlunda fransk stil. En sociologisk och undersökande prosa, fri från "det vackra" och "det sköna", orubblig i sin syn på samhället och människan i det.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.