Omslagsbild: Där historien tar slut

Utgivningsdatum: 2020-04-08
Recensionsdatum: 2020-04-27
ISBN: 978-91-1-310241-2

Där historien tar slut

Makt, monster och motstånd i en delad värld
Ett av 2010-talets mest kända fotografier föreställer president Barack Obama och hans närmaste krets samlade i Vita huset för att följa hur USA:s soldater tar sig in i Usama bin Ladens högkvarter i Pakistan och avrättar honom. Vad visar bilden? Och vad döljer den?

Historiens slut, kallade den amerikanske författaren Francis Fukuyama tillståndet i världen efter kommunismens fall i slutet av 1980-talet: det behövdes inte längre några revolutioner, det skulle räcka med att sprida västvärldens liberala värden och marknadsekonomi, så skulle alla få plats i samma globala rum. Men kolonialismens attityder och mekanismer lever kvar och globaliseringen har knappast inneburit något entydigt segertåg för frihet, jämlikhet och rättvisa.

Världen av idag ser väldigt annorlunda ut beroende på om man är rik eller fattig, om man bor i nord eller syd, om man är vit eller svart, man eller kvinna. I sin nya bok går Stefan Jonsson djupare än tidigare i diagnosen av den globala maktordningen. Hans tätt sammanvävda essäer handlar om konst, film och litteratur som lyckas skildra samma händelseförlopp från motsatta perspektiv, samtidigt som de visar sambanden mellan världens framsida och baksida.

För Där historien tar slut tilldelades Stefan Jonsson Gerard Bonniers essäpris 2021 à 100 000 kr.
Mer om författaren
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”…en njutbar upplevelse, fantastiskt bildande och språkligt behaglig, stringent och väl sammanhållen. Och allra bäst är Jonsson när han uppehåller sig vid kulturanalysen, låter sina läsningar av omtalade konstnärliga projekt eller fotografier bli till prismor genom vilka hela världsordningen genomlyses.” 
”Ett stort, essäistiskt och skoningslöst poem. … bland det viktigaste som skrivits i det här landet på åratal.”
”Viruset har redan letat sig in i system och politik, i relationer och känslor. De förutsättningar som nyss var givna finns inte mer. För att kunna få syn på monstret behöver vi författare som Stefan Jonsson.”

NYHETER

Stefan Jonsson får Gerard Bonniers Essäpris 2021

I boken Där historien tar slut betraktar Stefan Jonsson världen av idag i essäer om konst, film och litteratur.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Stefan Jonsson etablerade sig redan med sin debutbok De andra (1993) som en av Sveriges främsta essäister, och introducerade nya idéer om mångkulturalism, rasism, postkolonial kultur och globalisering i Sverige. Han är idag professor i etnicitet vid Linköpings universitet och kritiker i Dagens Nyheter.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.