Omslagsbild: de

Översättare: Ninni Holmqvist
Utgivningsdatum: 2020-01-22
Recensionsdatum: 2020-02-10
ISBN: 978-91-1-309378-9

de

"Vi skrattar och skrattar, vi gråter och gråter. Inte högljutt garvande eller hulkande, men tyst och intensivt och nästan på samma gång. Så är det att läsa Helle Helle."
Politiken

Hon och hennes mamma bor på många olika ställen i den lilla staden. För tillfället i en hörnlägenhet som inte ser ut att vara mycket för världen. Det har alltid bara varit de två.

I april upptäcker hennes mamma att det är något fel med kroppen. Oktober blir en lång månad i väntan på svar från sjukhuset. Samtidigt börjar hon på en ny gymnasieskola i Maribo. Här träffar hon Tove Dunk, Hafni, Bob, Ökenkängorna och alla de andra.

De är en skildring av en mor och dotter och deras relation. Det är en berättelse om sjukdom, kärlek och gymnasietiden i början av åttiotalet.

de fick ett magnifikt mottagande i Danmark och Helle Helle räknas till en av Danmarks främsta samtida författare.  

Mer om författaren
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”... det som främst utmärker hennes författarskap, och även i denna bok, är hennes unika språkbehandling. Nu ännu en gång överförd till svenska i Ninni Holmqvists känsliga översättning. Hon kan byta tempus mitt i en mening på ett sätt som borde vara omöjligt, men som här träffar fullständigt rätt. Hennes lekfullt associativa prosa passar så bra för att skildra ett tillstånd som egentligen är ett undantag. Där varje dag handlar om att klamra sig fast vid ett nu och ett 'vi' som alldeles snart kommer att upphöra.”
”Det känns som om det var länge sedan jag läste en så fint komponerad roman … Helle Helle placerar klass på en poetisk nivå, utan att ta vägen genom vare sig vrede eller sentimentalitet. Det finns en storartad etisk ansats i det.”

NYHETER

Mor och dotter-relation i Helle Helles efterlängtade roman

Boken de hyllades när den gavs ut i Danmark. Nu finns den äntligen i svensk översättning. 

Foto: Sacha Maric
Se fler nyheter

Helle Helle är född 1965 och uppvuxen i Rødby. Hon debuterade 1993 med Exempel på liv och har sedan dess gett ut en rad böcker, bland annat Rödby-Puttgarten, Ned till hundarna och Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man. Hon nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2009 och mottog samma år PO Enquist-priset. Hon tilldelades de danska bokhandlarnas stora pris, Det gyldene Laurbaer, 2012 för sin senaste roman Detta borde skrivas i presens. Norstedts gav ut Om du vill 2016, som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Priser och utmärkelser:
Nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2009
PO Enquist-priset 2009
Det gyldene Laurbaer (de danska bokhandlarnas stora pris) 2012 för Detta borde skrivas i presens
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015 för Hvis det er
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2019 för de

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.