Dockfabriken

Författare

Lena Karlin

Åsa Schwarz

Dockfabriken

Svenska

2020-05-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Recensionsdag

2020-06-01

Publiceringsdatum

2020-05-08

Formgivare omslag

Nils Olsson

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Pocket, Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113102054

Antal Sidor

393

Vikt (kg)

0.558

Ryggbredd (mm)

31

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

144

Klimatpåverkan

493g CO2e
Papper
ca 421 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 64 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

"Historien är rappt och säkert berättad med väl utplacerade cliffhangers"
BTJ

En spännande och överraskande kriminalroman på temat artificiell intelligens. Nya deckarduon Karlin & Schwarz ställer viktiga frågor om vad som definierar en människa och var gränsen går för vad som bör vara tillåtet att göra.

Den framstående robotforskaren Heinrich Becker och hans banbrytande uppfinning, roboten Adam, kidnappas. Säkerhetspolisen Alex Lindhage utreder fallet. Vid ett förhör med forskarkollegan Clara inser han att hennes relation till Heinrich är starkt präglad av konkurrens, och han misstänker att hon döljer något.

Med hjälp av Heinrichs fru Nora försöker Alex förstå vilka som kan ligga bakom kidnappningen, men antalet misstänkta stiger för varje dag. Vad arbetade Heinrich egentligen med? När Alex lägger samman bitarna framträder en bild av den framgångsrike forskaren som är mer chockerande än han någonsin kunnat ana.

Dockfabriken är en fängslande kriminalroman som också utforskar moraliska frågor kring robotar och mänsklighet. Uppslukande deckarläsning för alla som gillade serien Äkta människor.

Lena Karlin har översatt ett hundratal böcker, bland annat Dan Brown och Ken Follett. Åsa Schwarz har flera skönlitterära verk bakom sig. Hon förekommer ofta som expert i media inom säkerhet och artificiell intelligens. 2017 blev hon utsedd till Sveriges säkerhetsprofil.

Läs mer

Lena Karlin, Åsa Schwarz

Dockfabriken