Omslagsbild: Resa med ål

Översättare: Henrik Sjöberg
Utgivningsdatum: 2020-05-13
Recensionsdatum: 2020-06-03
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-310106-4

Resa med ål

En omväg hem

I över femtio miljoner år har ålen vandrat från djupet av Sargassohavet till våra vattendrag. Nu är den rödlistad och allvarligt hotad. Kraftverken stänger många av de gamla vattenvägarna mellan salt- och sötvatten. Den kinesiska maffian betalar mer för smugglad glasål än för kokain och guld. Och uppfödningsindustrin klarar inte av att knäcka koden - ålen förökar sig bara i Sargasso.

Kroglund reser i ålens spår och finner en fascinerande historia om förhållandet mellan människa och natur, och en kustkultur som kanske är lika hotad som ålen. Det handlar om vetenskapliga gåtor, fiskepolitik och illegal handel och blir en fascinerande omväg hem till barndomens fiskevatten där författaren fick sin första ål som bifångst, utan att veta vad han skulle göra av den.

Det här är en personlig berättelse och en hisnande resa in i en värld av forskare, fiskare och aktivister. Den kan verka marginell, men i ett större perspektiv angår den oss alla på djupet.

Mer om författaren
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2020

Torolf E. Kroglund är författare, kulturchef och sportfiskare. Han har i många år arbetat som litteraturkritiker och festivalchef för Ibsen- og Hamsundagene / Sørlandets litteraturfestival.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.