Inte av denna världen

Författare

Yaa Gyasi

Översättare

Inger Johansson

Inte av denna världen

Svenska

2020-09-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Inger Johansson

Författare

Recensionsdag

2020-10-12

Publiceringsdatum

2020-09-18

Formgivare omslag

Anna Davison

Bokinformation

Originaltitel

Transcendent Kingdom

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Pocket, Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113109237

Antal Sidor

280

Vikt (kg)

0.447

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

468g CO2e
Papper
ca 283 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 180 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

"Helt uppslukad. Varje ord och tanke är perfekt utformad. Jag blir nästan arg för att den är så bra." Roxane Gay

Gifty studerar neurovetenskap vid Stanforduniversitetet och utför avancerad forskning i syfte att finna en medicinsk behandling mot depression och beroende. Hennes bror Nana var en lovande idrottsman men blev beroende av smärtstillande tabletter efter en fotskada, vilket fick oerhörda konsekvenser. Hennes deprimerade mor lämnar sällan sängen, svårt traumatiserad efter flytten till USA.

Gifty bestämmer sig för att finna den naturvetenskapliga förklaringen till den olycka som drabbat dem som står henne närmast. Samtidigt lockas hon allt mer tillbaka till sitt eget och sin familjs ghananska ursprung. Finns hoppet om en lösning snarare i detta sökande än i hennes avancerade forskningsprojekt?

Yaa Gyasis nya roman efter världsframgången med Vända hem är ett starkt berörande porträtt av en familj i USA som präglas av emigration, av depression, av beroende och sorg. Det är en roman om tro, vetenskap, religion och kärlek. Det är en oförglömlig läsupplevelse av den amerikanska litteraturens nya stjärnskott.

Läs mer

Yaa Gyasi

Inte av denna världen

Om boken

Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.

Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.

Läs mer

Vända hem

Yaa Gyasi

Vända hem

Nyheter

Foto: Michael Lionstar

7 februari 2018

Yaa Gyasis hyllade debut äntligen i pocket

Nyheter