Omslagsbild: Naturen

Översättare: Ola Klippvik
Utgivningsdatum: 2020-10-22
Recensionsdatum: 2020-11-09
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-309415-1

Naturen

och andra essäer

Vår tidsera är tillbakablickande. Den reser monument över sina föregångare. Den producerar biografier, historieverk och kritik. Generationerna före oss mötte skapelsen ansikte mot ansikte - vi ser på den med deras blick. Varför skulle då inte vi kunna få en ursprungsrelation till universum?

Så inleder Ralph Waldo Emerson sin essä Naturen (1836). Utgångspunkt är frågan: Vad är naturens syfte? Svaret breder ut sig till ett poetiskt manifest om hur vi måste se på naturen med nya ögon, återupptäcka dess skönhet och hur dess former och uttryck korresponderar med människans inre liv.

Naturen och den kort därefter utgivna essän Den amerikanske studenten (1837) blev viktiga texter för den framväxande transcendentalistiska rörelsen i USA, där individens tilltro till den egna förmågan och människans möjlighet till direktkontakt med det gudomliga var viktiga inslag. Men Emersons böcker, som var en slags självhjälpslitteratur i den högre skolan, var populära även i bredare folklager. I detta urval presenteras några av Emersons viktigaste essäer i nyöversättning av poeten och författaren Ola Klippvik.

Mer om författaren
Photo

Ralph Waldo Emerson (1803-1882), född i Boston och bosatt större delen av sitt liv i Concord, Massachusetts. Emerson utbildade sig till präst och var under en tid verksam i den unitariska kyrkan, men avsade sig ämbetet efter en konflikt om nattvardens betydelse och symbolik. Istället försörjde han sig framgångsrikt som föreläsare och författare. Han är en av den amerikanska litteraturens centralgestalter och hans essäer och dikter har haft stor påverkan på amerikansk 1800- och 1900-talslitteratur. Han har kallats både USA:s förste intellektuelle och grundare av den amerikanska religionen.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.