Naturen

Författare

Ralph Waldo Emerson

Översättare

Ola Klippvik

Naturen

Svenska

2020-10-16

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Essäer

Översättare

Ola Klippvik

Författare

Recensionsdag

2020-11-09

Publiceringsdatum

2020-10-16

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originaltitel

Nature

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

Inbunden, E-bok, Häftad

Produktion

Papper

LABB Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113094151

Antal Sidor

297

Vikt (kg)

0.456

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

142

Klimatpåverkan

477g CO2e
Papper
ca 289 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 183 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

"Vår tidsålder är tillbakablickande. Den reser monument över sina fäder. Den skriver biografier, historia och kritik. Generationerna före oss mötte skapelsen öga mot öga vi ser på den med deras blick."

Ralph Waldo Emersons essä Naturen (1836) är ett poetiskt manifest och en predikan om människans förhållande till den natur som omger henne. Trots att det var Emersons debut återfinns frågeställningar som skulle bli centrala i författarskapet: Hur ska vi leva? Hur ska vi tänka? Hur ska vi handla? Själv sammanfattade han det såhär: "Jag har endast haft en doktrin, nämligen den enskilda människans oändlighet."

Emersons betydelse för amerikansk litteratur går knappast att överskatta; Harold Bloom kallade honom 1800-talets mest inflytelserike författare. Ändå har han förblivit förhållandevis okänd i Sverige. I denna utgåva presenteras ett urval av Emersons viktigaste essäer, några för första gången på svenska, i översättning av Ola Klippvik.

"Bara genom att frigöra sig från förblindande normer, föreställningar och förnuftstro, och ge akt på de egna instinkterna, kan människan bli människa igen. Vi måste leva inifrån och ut, inte tvärtom, menar han, vi måste lita till vår intuition, förstå att vi är gjorda av ögon och kan se med våra fötter, att vi är härvor av rottrådar vars blommor och frukter är världen. Ingenting är så heligt som det egna medvetandets integritet." Ur Emi-Simone Zawalls förord

Läs mer

Ralph Waldo Emerson

Naturen

Om boken

Författaren riktar sig till dem som i sitt arbete vill få kunskaper och inspiration att genomföra samtal som leder till utveckling för individer utan att därför komma in på det djuppsykologiska området. Inom sjukvård och företagshälsovård och vid rådgivning t ex på arbetsförmedlingar och inom SYO-verksamhet har boken rönt stor uppskattning. Det beror till stor del på att författaren talar med ett enkelt och självklart språk om det som är allt annat än enkelt och självklart. Boken används också vid högskolor, inom socialtjänsten, i studiecirklar och vid arbetsledarutbildningar.

Läs mer

Om konsten att samtala

Ralph Waldo Emerson, Anders Engquist, Oscar Wilde, Jonathan Swift

Om konsten att samtala

Nyheter

22 oktober 2020

Ralph Waldo Emerson – “1800-talets mest inflytelserike författare”

Nyheter