Omslagsbild: Inställd resa till Sabarmati

Utgivningsdatum: 2020-09-28
Recensionsdatum: 2020-10-19
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-311009-7

Inställd resa till Sabarmati

En mor som inte är en mor. En dotter som inte är en dotter.

Ändå har Lykke och Fatima bara varandra. Lykke är en ganska bitsk gymnasielärare i Nässjö, Fatima ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av adoptivföräldrarna. Hon vet egentligen bara en sak om sig själv: att hon inte heter Fatima. När hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmatis strand fick hon namnet Meera. Det bär hon som en hemlighet, ända till den dag då hon som 18-åring sätter sig på ett tåg, fast besluten att aldrig komma tillbaka.

Men Lykke blir kvar i Nässjö och försöker fortsätta sitt liv, trots mycket grubblande. Var det fel av henne att gripa in och ta hand om Fatima? Blev hon en misslyckad mamma, eftersom hon helt enkelt inte var mamma? Vart tog flickan vägen? Varför hör hon aldrig av sig?

En mörk eftermiddag i november, när Lykke är ute och går med sin hund, lägger en någon en behandskad hand mot hennes axel, drar henne åt sidan och slår.

Och han slår mycket hårt.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: oktober 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”I Majgull Axelssons trygga händer får läsaren möta världens små och stora fasor, men för romanen som sådan behöver man inte oroa sig: det här är en författare som vet vad hon håller på med.”
”Den här är en skicklig väv av mänsklig styrka och skröplighet och den håller mig fången ända in i mål.”
”Få kan som hon skildra det mest vardagliga, som hon armerar med ett underliggande hot.”
Jönköpings-Posten
”Med hjärtskärande autenticitet och saklig precision återskapas deras olika livsöden.” ”en omskakande berättelse, som griper ordentligt tag i mig och berör mig i mitt innersta.”
Skånska Dagbladet

NYHETER

Majgull Axelsson: ”Jag har ofta karaktärer med dubbla identiteter”

Inställd resa till Sabarmati handlar om det som under årtionden gömt sig under ytan i det skenbart rättrådiga Sverige.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Majgull Axelsson är journalist och författare. Född i Landskrona men uppväxt i Nässjö. Som journalist har hon huvudsakligen ägnat sig åt handelspolitik och arbetsmarknad.

Majgull Axelsson har skrivit flera dokumentära böcker om tredje världen. Den första var Våra minsta bröder (1986), en bok som beskriver vår tids barnarbete. Tre år senare utkom Rosario är död, en dokumentärroman som skildrar barnprostitutionen i Filippinerna, och 1991 kom reportageboken om gatubarnen i Latinamerika, Dom dödar oss.

1994 begick hon sin mycket uppmärksammade skönlitterära debut med romanen Långt borta från Nifelheim. Hennes stora genombrott kom 1997 med Aprilhäxan som belönades med Augustpriset. Bland hennes övriga titlar hittar man SlumpvandringDen jag aldrig var (utgivna på Prisma) och Is och vatten, vatten och is (utgiven av Norstedts). Hennes första roman på Brombergs var Moderspassion. Efter den följde Jag heter inte Miriam som blev en stor succé, och sedan Ditt liv och mitt som även den fick ett varmt mottagande.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.