Comfort Food

Författare

Agnes Gällhagen

Comfort Food

Svenska

2020-10-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2020-10-28

Publiceringsdatum

2020-10-02

Formgivare omslag

Catt Söder

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Agnes Gällhagen

Format

Inbunden

Produktion

Papper

-

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113106571

Antal Sidor

151

Vikt (kg)

0.737

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

267

Bredd (mm)

197

Klimatpåverkan

771g CO2e
Papper
ca 467 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 296 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Välkommen in i en värld av drömskt fotografi, reflekterande ritualer och enkla vegetariska och veganska recept för såväl vardag som helg.

Comfort food - från matnojor till ren njutning är en kärleksförklaring till den gröna, hemlagade maten. Det är en djupt personlig bok, skriven till dig som har tröttnat på att jämt och ständigt sträva efter bättre, mer hälsosamma vanor, att aldrig få vara nog. Du som vill hitta tillbaka till ett sätt att äta som präglas av nyfikenhet och omtanke, snarare än måsten och restriktioner.

Comfort food är den sortens trösterika mat vi tar till när vi vill vara lite extra snälla mot oss själva. När vi kommer hem helt slut efter jobbet, när förkylningen lurar runt hörnet, när vi firar en framgång eller sörjer en motgång. När vi helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke. Vad sägs om till exempel halloumiburgare med salsa verde, dekadent vegansk chokladmousse, bananplättar med jordnötsgrädde och våffelmackor med portabello och västerbottensost?

Läs mer

Agnes Gällhagen

Comfort Food