Leenden

Författare

Göran Everdahl

Per Naroskin

Leenden

Svenska

2020-09-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kåserier/Krönikor

Författare

Recensionsdag

2020-10-07

Publiceringsdatum

2020-09-11

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Magno Natural

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113108704

Antal Sidor

184

Vikt (kg)

0.443

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

463g CO2e
Papper
ca 280 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 178 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Våra leenden är ett ojämförligt socialt smörjmedel. Vid rätt tillfälle kan det rädda en social situation men ett elakt flin kan också utnyttjas som en välriktad attack. Vårt smil är helt enkelt känslomässig hårdvaluta! Här kommer den oumbärliga handboken som orienterar oss i den rika floran av mångtydiga leenden och inte minst, hur vi känner igen äkta och falska varianter.

Göran Everdahl och Per Naroskin ställer frågor som: Vilka av ansiktets 53 muskler medverkar i ett leende? Finns det djur som ler på riktigt? Varför gillar ingen en smilfink? Varför är många så rädda för clowner? Varför är det så svårt att le på beställning? Vad är poängen med smilgropar och varför är ett saligt leende så läskigt? Vetenskapliga fakta varvas med kulturhistoria och aha-upplevelser som gör det omöjligt att inte le. Följ med på en resa som sträcker sig från gamla etruskiska statyer, tvärs över kontinenter och in bland framtidens fromt leende robotar.

Läs mer

Göran Everdahl, Per Naroskin

Leenden

Om boken

Lagom - the Swedish word for not too much, not too little - is spreading like wildfire around the world. The idea is to be consciously moderate and make your own decisions about career, clothes, travel and food, treating yourself to enjoyment, health and beauty without harming the environment.

Entertaining, witty and with a sharp eye for detail, Göran Everdahl makes the case that lagom offers the perfect balance between work and home, wholesome and overindulgent eating, levity and sobriety.

As a respected, widely read author and columnist, Everdahl covers popular culture and film. He is also a regular contributor to Swedish Public Television and Radio.

Läs mer

The Book of Lagom

Göran Everdahl, Lotta Kühlhorn & Söner

The Book of Lagom

Om boken

Lagom, det svenska uttrycket för "inte för mycket, inte för lite", sprider sig som en löpeld över världen. I en tid där tidsbrist och strävan efter perfektion regerar har lagom kommit att hyllas som ett sätt att leva balanserat och hållbart.

Här går Göran Everdahl på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning.

Everdahl beskriver Landet Lagom med milstolpar som mellanöl, nigstrejk och kärnkraftsomröstning. Själv kommer han ut som jojobantare och lydig sopsorterare samt granskar vårt förhållande till svenska hjärtefrågor som fikabröd, Ingmar Bergman och fredagsmys. Han tar upp aspekter på rättvisa och privatmoral, beskriver demokratiseringen av svenskt mode och ger en mängd praktiska tips, till exempel på hur man kan vara lagom miljösmart.

Everdahl liknar lagom-tillståndet vid en personlig livsstilstermostat. Långt från perfektion, men med en okej balans mellan jobb och hemliv, hälsa och frosseri, glädje och allvar. Just så blir lagom bäst.

Boken kommer även att ges ut på engelska med titeln "The Book of Lagom".

Läs mer

Boken om lagom

Göran Everdahl, Lotta Kühlhorn & Söner

Boken om lagom

Om boken

Har du aldrig hört en ton av Rossini? Undrar du varför Kierkegaard var så deppig och om påven fött barn? Vill du få stenkoll på Stonehenge? Stressar det dig att alla andra verkar ha koll, bara inte just du? Då kan du sluta oroa dig nu. Nytt från Bildningsakuten kommer till din undsättning. Den perfekta presentboken!

Läs mer

Nytt från Bildningsakuten

Göran Everdahl

Nytt från Bildningsakuten

Om boken

Har du aldrig läst Charles Dickens? Vet du inte varför Alexander blev den store? Saknar du all susning om konstnärer som Rembrandt och Chagall? Tror du att alla andra har kollen, bara inte just du? Lugn, bara lugn, Bildningsakuten kommer till din undsättning!

På endast fem minuter blir du expert på de mest skilda områden. En bok som lär dig det viktigaste, men också det oviktigaste det roliga! Från Napoleons sista strid till Barbies första kyss, från Molières sista föreställning till världens första fiskpinne, från mangahjältar till modegudinnor. ALLT ryms i Bildningsakuten. Den gör fakta till kunskap, och dig till expert ... på allt möjligt!

Bildningsakuten heter en avdelning i Icakuriren som Göran Everdahl har skrivit i drygt tio år. Det är en sida som gör läsaren till "expert på fem minuter". Tanken är att man ska framstå som misstänkt kunnig om exempelvis Shakespeare, arkitektur eller hinduism efter att ha läst veckans sida. Eller, i bokform, efter att ha läst ett uppslag. Ett uppslag i Bildningsakuten ger läsaren en snabb överblick. Men inte bara den seriösa, torra överblicken från ett vanligt uppslagsverk.

När Bildningsakuten tar upp Katarina den stora handlar det inte bara om hennes politiska insatser utan även om hennes ryktbara sexliv och hennes sura brev om Gustav III. Båda är en del av kulturhistorien och platsar i det vi kallar allmänbildning, men man hittar dem inte i Nationalencyklopedin. I Bildningsakuten är de givna. Om det är kul att diskutera på en middag så finns det här. När Göran Everdahl samlar detta i en fin stor volym ligger tonvikten på kulturhistoria: konstnärer, författare och kompositörer. Men också stora ämnen som religion, politisk historia och en del naturvetenskap avhandlas.

En rikt illustrerad volym som passar lika bra i fina vardagsrummet som på toaletten!

Läs mer

Bildningsakuten

Göran Everdahl, André Prah

Bildningsakuten

Om boken

Två psykologer som inte setts på länge träffas. Den ene säger: "Du mår bra. Hur mår jag?" Att vara expert på andra människors psykiska liv är ingen garanti för att man är det på sitt eget.

Martin är psykoterapeut. Han älskar sin mottagning på Östermalm i Stockholm, med utsikt över Humlegården. Så avlider hans hyresvärdinna och den nye ägaren gör klart för honom att han omgående måste hitta en ny plats för sig och sina patienter.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda möjliga alternativet är till slut en gammal tobaksaffär som får byggas om till terapimottagning. Den ligger dock på Södermalm, en stadsdel som Martin tycker genuint illa om. Och det är inte bara flytten som ställer det mesta på ända i Martins liv denna obarmhärtigt heta sommar.

Den första som besöker honom är en burdus kvinna som inte alls vill gå i terapi, utan i stället har en mycket udda begäran som han inte har en aning om hur han ska hantera.
Ett tv-framträdande tillsammans med en käck KBT-terapeut innebär att Martins självkänsla och professionella identitet ytterligare undermineras. Och när Martin ska köpa en ny kavaj så upptäcker han att han plötsligt har två storlekar mindre än vanligt. Har han börjat krympa?

En dag får han ett telefonsamtal som kastar honom tio år tillbaka, till den lyckligaste och olyckligaste tiden i hans liv. Då mötte han två kollegor som också blev hans närmaste vänner. Men en av dem begick ett ödesdigert misstag och försvann utan ett spår. Sedan dess har ingen av dem setts, men nu rör det förflutna på sig igen och gamla lögner och föreställningar flyter upp, och avslöjar att inget egentligen var som de trodde. Och Martin tvingas förhålla sig till ett svek han gjort allt för att borttränga.

Fuskaren som försvann är en humoristisk, lätt absurd men även vemodig berättelse med tragikomiska förvecklingar. Det är också en skildring av en terapeuts liv både i och utanför terapirummet. Per Naroskin, som själv är psykoterapeut, gör detta med stor insikt, humor och dramatisk skruv.

Läs mer

Fuskaren som försvann

Per Naroskin

Fuskaren som försvann

Nyheter

Foto: Karoline Jönsson

16 november 2018

Årets svenska Måltidslitteratur

Nyheter