Omslagsbild: Den svenska korvresan

Fotograf: Jan Scherman
Utgivningsdatum: 2020-09-23
Recensionsdatum: 2020-10-14
ISBN: 978-91-1-310334-1

Den svenska korvresan

Berättelser om ett mathantverk som förenar
En korvbok med extra allt!

Korv är mat med uråldriga anor. Den har överlevt alla trender och blivit tradition, kultur, mångfald, social samvaro och njutning. Dessutom har den rört sig från fattigmanskost via snabbmat i kiosken till gourmetkorv på finkrogen.

Korvälskaren och debattören Jan Scherman har också gjort en resa. Han har farit genom hela landet, från norr till söder, för att hitta historierna och människorna bakom våra bästa korvar. Här skildras de ur en mängd perspektiv; produkter, platser och personer som säger något om vårt land och vår tid. Det blir till en berättelse om det Sverige som sällan får höras.

Författaren, som också fotograferat, besöker bland annat Jokkmokk, där korven utlöste bitter strid, de kungliga hovleverantörerna i Löttorp, och Gustafs i Dalarna där det som började som uttjänta arbetshästar slutade med en delikatess. Han gör stopp vid klassiska kiosker, innekrogar och moderna fabriker och träffar mathantverkare som kämpar mot utanförskap och sjuder av kraft.

Dessutom bjuder denna korvbok på allsköns fakta och riktigt bra korvrecept.
Mer om författaren
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020

NYHETER

Scherman, Sparring och Petter bland vinnarna av årets måltidslitteratur

Svenska måltidsakademin belönar varje år de bästa svenska kokböckerna i en rad kategorier.

Jan Scherman: ”Inför korven är vi alla lika”

Följ med på en resa i korvens fotspår. Från norr till söder, via korvkiosker, innekrogar och små och stora fabriker – och med en rad riktigt bra korvrecept.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Jan Scherman är skribent, debattör, tv-producent och kallar sig diversearbetare.

Han fick sitt första reporterjobb på Östgöta Correspondenten 1969 och har sedan dess arbetat på SR, SVT och länge på TV4, som grävande reporter, programledare och mellan 2001 och 2011 som VD. Han har skrivit flera debattböcker och fått Stora Journalistpriset. Jan Scherman är också ledamot av Korvakademien och presenteras där med tre ord: "korvälskare, skribent, direktör".

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.