Mitt indiska liv

Författare

Malin Mendel

Mitt indiska liv

Svenska

2020-10-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Hälsokokböcker

Författare

Recensionsdag

2020-11-18

Publiceringsdatum

2020-10-23

Formgivare omslag

Kristin Lidström

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Lina Eidenberg Adamo, Sanjiv Valsan

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Amber Graphic

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113105888

Antal Sidor

152

Vikt (kg)

0.609

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

250

Bredd (mm)

176

Klimatpåverkan

637g CO2e
Papper
ca 385 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 7 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 245 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat. Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.

I sin senaste kokbok har Malin Mendel samlat sina allra bästa recept, sådant hon lagar till sin familj såväl som till kalas och bjudningar. Rätterna är lätta att göra, enkla att anpassa till alla och både färggranna och smakrika! Dessutom går de oftast att förbereda, grytorna blir bara godare av att stå till sig.

Malins passion för indisk mat väcktes redan när hon var liten. I denna personliga bok delar hon med sig av minnen och mat från barndomen i Pakistan, och från somrar i Bohuslän och Dalsland. I sitt eget kök lagar Malin mest indiskt, men hämtar ibland inspiration från reportageresor till andra länder eller svenska traditioner. För likheterna finns, till exempel äts makrill även i Indien.

Läs mer

Malin Mendel

Indien i mitt svenska kök

Om boken

Följ med på en smakresa till det verkliga Indien - där maten, hälsan men även klimatet står i centrum. För om vi alla åt som indierna, det vill säga tio gånger mer grönsaker, bönor och linser, skulle det göra gott, inte bara för våra kroppar utan också för klimatet.

Malin Mendel lever till vardags i två skilda världar, som korrespondent i Indien och hemma med familjen i Sverige. Därmed har hon en unik möjlighet att skildra såväl indiskt vardagsliv som mat och yoga. Den här boken bjuder på vegetariska rätter som vem som helst kan laga, många av dem inspirerade av grannar och vänner i Bombay. Det är genuin och enkel mat som gör gott - som en dal från Kerala med kokos eller ragi roti, tunna mjuka bröd bakade på hirs.

En annan del av det indiska livet är yogan, som är mer än träning. Det handlar om hur vi beter oss mot djur och natur, vikten av måttfullhet och att inte slösa. I boken utvecklar författaren sina tankar om yogans filosofi, och hur den faktiskt kan göra oss klimatsmartare.

Läs mer

Mitt indiska liv

Malin Mendel

Mitt indiska liv

Nyheter

Foto: Petter Bäcklund

5 maj 2022

Våra senaste kokböcker

NyheterJens Linder