Omslagsbild: Landet utanför

Utgivningsdatum: 2021-02-26
Recensionsdatum: 2021-03-31
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-311245-9

Landet utanför Del 2

Sverige och kriget 1940-1942
"Trilogin kommer att bli en svensk klassiker, en djupgående skildring av samhälle och människor i beredskapstid, i ett land som flera gånger balanserade på randen mot katastrof under dessa år." Dala-Demokraten om den första delen av Landet utanför.

I del ett av Landet utanför skildrades Sverige under det första dramatiska krigsåret. Nu kommer den efterlängtade fortsättningen på Henrik Berggrens trilogi. I denna andra del sträcker sig handlingen från den mörka hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942.

I centrum av berättelsen står striderna om eftergiftspolitiken mot Tyskland. Men runt de ledande politikerna, militärerna och diplomaterna vävs en fängslande skildring av livet i det neutrala Sverige. Vi möter en rad kända och mindre kända svenskars skiftande livsöden i krigets skugga. Husmödrarna klipper ransoneringskuponger, biografsalongerna är utkylda men fullsatta, antinazister planerar flykt och swing är tidens melodi till mångas irritation.

I små tidningsnotiser rapporteras om allt hårdare ingrepp mot judar i de ockuperade länderna. Men först när ett fartyg med 532 norska judar avgår mot Polen från Oslo i november 1942 kommer en reaktion...
Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021

SENASTE RECENSIONERNA

”Andra delen av Landet utanför är skriven med schvung och gestaltande driv. Om Henrik Berggren lyckas hålla farten uppe i sin avslutande del kommer hans trilogi att få ett långt liv. För så här var det.”
”De två föreliggande delarna av Henrik Berggrens historietrilogi om Sverige under andra världskriget hör till det bästa jag har läst i ämnet” ”Berggren närmar sig historien ur två perspektiv. Dels mikrohistoriskt; det lilla livet, vardagen och de i sammanhanget obetydliga människornas göranden och låtanden, dels makrohistoriskt, vilket redogör för de stora händelserna och de avgörande politiska besluten. Han gör det så skickligt att växlingen mellan dessa båda perspektiv blir nästan sömlös.” ”Berggren gör en nästan kalejdoskopisk beskrivning av Sverige under krigsåren. Mästerligt väver han samman en rad olika öden och händelser.”
Fokus
”en intressant och – vågar jag påstå – nödvändig läsning om sådant som alltför få svenskar känner till, nämligen vårt land under krigsåren.”
BTJ

NYHETER

Henrik Berggrens efterlängtade fortsättning på serien om Sverige och kriget

I den andra delen av Landet utanför sträcker sig handlingen från den mörka hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942.

Foto: Göran Segeholm
Se fler nyheter

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, bland annat: Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (2006; med Lars Trägårdh), Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme (2010), Dag Hammarskjöld: att bära världen (2016) och 68 (2018). Han är även författare till en historisk thriller om spanska inbördeskriget, Det röda arvet (2014).

Priser och utmärkelser:

John Landquists pris av Samfundet de Nio 2011
Natur & Kulturs Johan Hansson-pris 2011
Axel Hirsch pris av Svenska Akademien, 2011
Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne, 2010
Nöjesguidens Stockholmspris 2010

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.