Omslagsbild: Sammetsdiktaturen

Utgivningsdatum: 2021-02-12
Recensionsdatum: 2021-04-07
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-310863-6

Sammetsdiktaturen

Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland
"Jag får ofta frågan hur jag står ut med att bo i Ryssland, både av ryssar och västerlänningar. Varför bo och arbeta i ett land där vardagen är så fylld av besvär? Där byråkratin är så snårig och myndigheterna så opålitliga. Du skulle ju kunna ha ett mycket enklare liv i Europa.
Det är sant. Men också ett mycket mindre intressant liv."

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Ändå gör ryssar det – trotsar regimen för att stå upp för det de tror på.

Samtidigt är det många ryssar som väljer att tiga, att ignorera landets blodiga historia och komplicerade förhållande till demokratin så länge makthavarna lämnar dem själva och deras familjer i fred.

Hur kommer det sig?

Med sin djupa kunskap om Ryssland och sin stora kärlek till dess folk har Anna-Lena Laurén blivit en av våra mest lästa och uppskattade journalister. I Sammetsdiktaturen får vi en inblick i det politiska spelet i Kreml och följer med hem till köken hos vanliga ryssar. Levande och personligt ger Laurén värdefulla inblickar i vardagen i ett av världens mest motsägelsefulla och fascinerande samhällen.
Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021

SENASTE RECENSIONERNA

”Den fångar mörkret med esprit.” ”Fascinerad följer jag med när hon öppnar entrén till vardagslivets svårmanövrerade labyrint av överrumplande öppenhet och tillknäppta tystnader. Varje dag tvingas människor hantera glappet mellan olika fantasifulla besked ovanifrån och den faktiska verkligheten.”
”Lauréns språk som lyckas vara både målande och avskalat på en och samma gång. Hennes granskande men kärleksfulla blick på mänskan och alla de märkligheter vi sysslar med. Känslan för situationskomik.”

NYHETER

Anna-Lena Laurén: ”Något nytt i det ryska samhället som kommer leda till förändring”

I den högaktuella boken Sammetsdiktaturen ger Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent oss inblick i det politiska spelet i Kreml – och bjuder med oss hem till vanliga ryska medborgare.

Foto: Oksana Yushko
Se fler nyheter

Anna-Lena Laurén (f.1976) är en finlandssvensk journalist, bosatt i Sankt Petersburg, sedan 2016 Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent. År 2015 tilldelades hon Publicistklubbens pris Guldpennan för "engagerande rapportering med lyskraft och språklig rikedom".

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.