Grönare middagar

Författare

Caroline Wilbois

Johanna Andersson

Grönare middagar

Svenska

2021-07-30

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2021-08-25

Publiceringsdatum

2021-07-30

Formgivare omslag

Pernilla Qvist

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Sofia Kallner

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Amber graphic

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113113159

Antal Sidor

135

Vikt (kg)

0.573

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

250

Bredd (mm)

175

Klimatpåverkan

409g CO2e
Papper
ca 202 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 33 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 174 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Det är det vi oftast äter som spelar störst roll för hälsan. Samtidigt är det svårt att inspireras i vardagen när middagen gärna ska vara enkel och snabblagad, och givetvis uppskattas av alla vid bordet. Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson tycker det ska vara lätt att göra bra val varje dag och visar i den här boken på smarta vägar till goda, nyttiga och enkla middagar som gör gott för både hälsan och miljön. Det handlar om att lägga till det som är bra, inte att förbjuda något. Så skapas goda vanor. Och kanske behöver en middag inte se ut som vi tror?

Här hittas bland annat kapitel som 2 i 1, Middag utan disk, Lunchlåda på köpet, Frukost till middag och Middag på en kvart. Oemotståndliga recept för alla som fastnat i trista och osunda hjulspår. Författarna är experter på att överlista grönsaksskeptiker och att få till smakupplevelser med enkla medel. Givetvis rymmer boken också gott om hälsofakta och tips.

Läs mer

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Grönare middagar

Om boken

Caroline Wilbois och Johanna Anderssons motto är att lägga till istället för att ta bort, och framför allt att skippa dieter av olika slag. Det är inte gluten, tillsatser eller mjölk som gör att vi blir sjuka, på samma sätt som det inte är spirulina, gurkmeja eller gröna juicer som gör oss friska. Genom att äta näringsrik vardagsmat kommer vi att göra störst skillnad för hälsan, och samtidigt skapa utrymme för en nybakad bulle då och då.

Här finns frukostar, fräscha enkla luncher och middagar, smarta mellanmål och lite lagom sött - allt du behöver för att få ihop matpusslet på ett lätt och hälsosamt sätt. Vill du få fram middagen extra snabbt? Kolla in 2 i 1, där grunden till en rätt ena dagen blir en ny middag senare i veckan! Givetvis hittar du även lättillgängliga fakta om hälsa och mat som friskfaktor så att du kan navigera rätt och göra matsmarta (och klimatsmarta!) val som passar just dig.

Så lagar vi mat, riktig mat. Inga dieter, det är ute.

Läs mer

Dietistens val

Caroline Wilbois, Johanna Andersson

Dietistens val

Nyheter

25 november 2020

En rad vinnare från Norstedts i Gourmand Awards

Nyheter