Omslagsbild: Vapensmederna

Utgivningsdatum: 2021-08-20
Recensionsdatum: 2021-09-08
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-311107-0

Vapensmederna

Männen som beväpnar Sveriges kriminella
Mario blev skjuten i huvudet vid ett rödljus av någon som förväxlade hans BMW med en kriminell gängledares.
Shayan Gaff sköts ihjäl för att han liknade en gängmedlem i samma område.
På en pizzeria vid Vårväderstorget i Göteborg sköts tio människor ner medan de såg Barcelona möta Manchester City i Champions League.

Skjutningar och sprängningar har blivit allt vanligare i Sverige. Det organiserade våldet drabbar både gängmedlemmar och oskyldiga bystanders. Men varifrån kommer alla vapen som används vid skjutningarna? Hur kan tonårsgrabbar beväpna sig med halvautomatiska pistoler och militära automatvapen?

Grävreportrarna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle följer vapnens väg från vapenhandlare i Europa och svenska jaktbutiker som säljer stora mängder vapendelar licensfritt, till radhuskällare och hemmaverkstäder där självlärda vapensmeder mekar ihop de skjutvapen som sedan säljs vidare till kriminella.
Under tiden står polis och politiker till synes handfallna inför det eskalerande våldet. Hur kunde det bli så här? Vilka är människorna bakom skjutningarna? Hur stoppar vi dem?
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Albin Grenholm
Utgiven: augusti 2021

SENASTE RECENSIONERNA

”Vapensmederna är en brännande och viktig bok som kartlägger en kriminalitet som tidigare funnits i periferin.” ”...genomgående klarsynt och tankeväckande.”

NYHETER

Skjutningarna ökar – varifrån kommer vapnen?

I boken Vapensmederna har grävreportrarna Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle följt vapnens väg. Från jaktbutiker och radhuskällare till kriminella gäng och nätverk.

Se fler nyheter

Jani Pirttisalo Sallinen har arbetat som journalist sedan 2008 och som reporter på Svenska Dagbladet sedan 2015. Tidigare har han arbetat som redaktör inom public service och som lokalreporter och redaktör i Stockholm. På Svenska Dagbladet har han under flera år granskat och rapporterat om marknaden för illegala sprängmedel och illegala skjutvapen. Han har tidigare belönats med Guldspaden.

Mer om författaren

Mathias Ståhle har arbetat som granskande reporter sedan slutet av 1990-talet. Han är idag ekonomireporter på Svenska Dagbladet och har tidigare arbetat med kriminaljournalistik på fler svenska dagstidningar. Han har belönats med Guldspaden tre gånger för sina granskande reportage. Nominerad till Stora journalistpriset 2017 och mottagare av Advokatsamfundets journalistpris samma år.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.