Omslagsbild: Dunning-Kruger-effekten

Utgivningsdatum: 2021-11-16
Recensionsdatum: 2021-11-29
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-309370-3

Dunning-Kruger-effekten

Den namnlöse huvudpersonen och hans flickvän Maria har bjudit vännerna Otto och Agnes på middag. Otto och Agnes är mycket olyckliga då deras katt Frodo har rymt eller möjligen ramlat ut genom fönstret. Middagen är redo. Dramat kan ta sin början.

Dunning-Kruger-effekten kan läsas som en bildningsroman eller antibildningsroman, det är upp till läsaren. Romanen utspelar sig under några varma sommarmånader 2018. Huvudpersonen läser den kanadensiske psykologen Jordan B. Petersons 12 Livsregler: Ett motgift mot kaos, låtsas att han är författaren Michel Houellebecq, via vad han kallar »Houellebecq-tänkandet«, influeras av filmen Blade Runner 2049 och fastnar i en vanföreställning om att flickvännen Maria kanske i grund och botten är en android eller möjligen bara en hallucination.

Efter två diktsamlingar återvänder Andrés Stoopendaal med besked till romanen. Termen Dunning-Kruger-effekten beskriver en psykologisk hypotes som innebär att den som är inkompetent också är oförmögen att förstå sin egen inkompetens.
Mer om författaren
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2021
“En bitvis fenomenal skildring av jagets olidliga lätthet … Stoopendaals prosa framstår som en så främmande fågel i den svenska utgivningen att den närmast gör mig förbannad – varför får vi inte läsa fler såhär utpräglat roliga romaner?”
”Resultatet är ett sprakande fyrverkeri av komisk briljans. Berättarens självupptagenhet spinner så långt och fritt, att den oundvikligen övergår i något helt annat...”
”Det är stort gjort.”
”Varför är då detta en så upplyftande bok? För att berättarjagets tankar om tillvarons trivialiteter förvandlar dem till något mer. Stoopendaal är både en lysande stilist och en träffsäker samtidsdiagnostiker.”
https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/34x1VL/goteborgshumor-av-allra-basta-marke

Andrés Stoopendaal är född 1981 och bor i Göteborg. Han har arbetat som kritiker och redaktör på bland annat Ord & Bild. Han debuterade med romanen Maskerad (2012) som också nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hans senaste böcker var de kritikerhyllade diktsamlingarna De federala distrikten (2014) och En borgerlig entropi (2016).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.