Naturen vi ärvde
naturen_vi_ärvde_angle_1.jpg
naturen_vi_ärvde_angle_2.jpg
naturen_vi_ärvde_angle_7.jpg

Författare

Henrik Ekman

Naturen vi ärvde

Svenska

2021-09-24

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Reportage

Författare

Recensionsdag

2021-10-20

Publiceringsdatum

2021-09-24

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Magno Natural

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113075426

Antal Sidor

462

Vikt (kg)

0.929

Ryggbredd (mm)

35

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

160

Klimatpåverkan

663g CO2e
Papper
ca 328 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 53 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 282 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Naturen vi ärvde

Recensioner

”...en enastående sammanfattning av ett mångårigt engagemang, skriven med ledig stil; något av en svensk version av David Attenboroughs senaste böcker. Helhetsbetyg: 5”

BTJ

Böcker av författaren

Om boken

"Barndomens somrar var soliga, fyllda av bad och naturupplevelser. Jag tittade på fåglar och hade mitt eget lilla zoo i trädgården. Men under ytan hände det saker. Sjöarna grodde igen, havet höll på att övergödas och ute i landskapet tystnade fågelrösterna när gifter spreds på åkrarna. Rachel Carson öppnade världens ögon med sin bok Tyst vår. Och det hon beskrev från USA hände även i Sverige. Miljö och natur blev mitt yrke."

Med en stark kärlek till naturen som utgångspunkt har Henrik Ekman bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel. Många miljöproblem har lyckligtvis fått sin lösning, men samtidigt har nya hela tiden dykt upp. Mer komplexa och globala, svårare att lösa.

Idag går sjöarna åter att bada i. Luften är frisk att andas. Miljögifternas offer har kommit tillbaka - havsörnen, gråsälen, uttern. Försurningen som hotade livet i många sjöar är under kontroll. Men världen över fortsätter jordbruk och skogsbruk att utarma den biologiska mångfalden. Och i slutet av den miljöresa som boken skildrar har klimatet blivit vår tids ödesfråga.

Läs mer

Henrik Ekman

Naturen vi ärvde

Om boken

Drömmen om torpet, hur ser den ut? Handlar den bara om kaffestunder i bersån, välklippt gräs, enkupigt tegel och dörrbeslag? Eller finns naturen kring torpet också med?

Det gör den för naturfotografen och SVT-medarbetaren Henrik Ekman, känd som berättarröst i många naturfilmer. I snart tio år har han hyrt en stuga mitt i Sörmland, omgiven av ekar och med en flik av Båven inom synhåll.

Varje besök i torpet bjuder på nya naturupplevelser och kameran finns alltid nära till hands.

I Utsikt från ett torp får vi följa årstidernas växlingar. De kvarglömda maskrosornas frön lockar fram färggranna steglitsor på våren. Framåt sensommaren uppvaktar råbocken sin get i hyggeskanten, och höstens torra nässlor bjuder blåmesarna på näring, samtidigt som dovhjortarna samlas till bröllop i skogen.

Henrik Ekman ger svar på många av torparens frågor inför naturen runt huset. Vilka vårtecken kan man lita på? Vilket djur bor i hålen framför trappen? Hur blir man av med mössen? Varför fryser inte mesarna kring fågelbordet?

I Henrik Ekmans torpardröm finns det rikligt med plats för det vilda, vid sidan om bersån och gräsmattan. Då blir utsikten så mycket rikare.

Läs mer

Utsikt från ett torp

Henrik Ekman

Utsikt från ett torp

Om boken

Det råder vargfeber i landet. Årets historiska vargjakt, där flera tusen jägare deltar och inom loppet av några timmar skjuter 27 vargar, väcker starka känslor i alla läger. Men vad vet vi egentligen om vargen? Vad är myt och vad är fakta?

I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.
I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur.

Alltsedan biblisk tid har människor fått lära sig att varg är synonymt med ondska. Lammet står för det goda, vargen är djävulens djur. Boken beskriver varghatets djupa rötter, hur vargstammen såg ut före artonhundratalets utrotning och de fruktansvärda jaktmetoder som praktiserats i kampen mot Gråben. I ett kapitel om den globala vargen får vi läsa om vargens frammarsch i Europa, en lyckad återinplantering av varg i Yellowstone nationalpark men också vargförföljelser i Sibirien. Allt varvas med starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur.

Läs mer

Vargen

Henrik Ekman

Vargen

naturen_vi_ärvde_angle_1.jpg
naturen_vi_ärvde_angle_2.jpg
naturen_vi_ärvde_angle_7.jpg