Dansa min docka

Författare

Anna Jansson

Dansa min docka

Svenska

2021-08-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Kriminalromaner

Författare

Recensionsdag

2021-08-30

Publiceringsdatum

2021-08-06

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Bergslagens blå

Läsordning

3

Format

Inbunden, Storpocket, Pocket, Ljudbok, E-bok

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113113739

Antal Sidor

363

Vikt (kg)

0.578

Ryggbredd (mm)

30

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

159

Klimatpåverkan

413g CO2e
Papper
ca 204 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 33 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 176 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Lovisa Ersjö har ljugit. Full av ånger lägger hon ner mobilen. Klockan närmar sig midnatt och huset är ödsligt och mörkt. Hon har precis sagt till Rosalies mamma att bästisen sover över. Men Rosalie är inte hemma hos Lovisa, och ingenting kommer att bli som förut.
Första dagen på Wisbygymnasiet slutar i tragedi. På kvällen festar nya och äldre elever i en lyxvilla på Klinten. En av flickorna kommer inte hem den natten. Kriminalinspektör Maria Wern får uppdraget att hålla i utredningen av försvinnandet. Vittnesmålen från kvällen går isär. Spåren leder till en taxichaufför som har haft kontakt med 16-åringen, och en konstnär som vill ha unga kvinnor som modeller. I skuggorna ruvar en mördare – och när en död kropp hittas i en beteshage sprider sig skräcken på skolan.Anna Jansson är tillbaka med en nagelbitande spänningsroman. I Till offer åt det okända kämpar Maria Wern mot klockan för att lösa de grymma brott som drabbar tonårsflickor på väg ut i livet.

Läs mer

Anna Jansson

Till offer åt det okända

Om boken

Gertrud Silverängen och väninnorna i syjuntan i Visby tar sig an ett nytt fall. Det gäller ett försvinnande i det förflutna, då en femårig pojke kom bort från sitt hem och aldrig återfanns. Nu, nästan 50 år senare, vill hans bror Markus få klarhet i vad som egentligen hände. Tillsammans med sin son Patrik, som är polis, och kriminalinspektör Maria Wern, bestämmer sig Gertrud för att gå till botten med mysteriet som plågat familjen i decennier. Men det är någon som inte tycker om att hon söker svar om den försvunne pojken.
Gertrud Silverängen möter du även i Vinterhjärta och Vinterstjärna.

Läs mer

Vintermåne

Anna Jansson

Vintermåne

Om boken

1945. Två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet.
I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro – den lilla flickan blev bara någon månad gammal. Hon bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. Kriminalinspektör Kristoffer Bark får uppdraget att leda utredningen tillsammans med sin grupp omplacerade poliser. När Bark anländer till Hällefors blir han första polis på plats på ett akut larm. En man i nittioårsåldern har tagit en förskolegrupp som gisslan. Han är beväpnad med ett gevär och han är inte rädd för att använda det.Anna Jansson är tillbaka med en skarp kriminalroman där lojalitet och släktband hamnar i fokus – och flera liv är i fara. Må evigheten förlåta utspelar sig i Bergslagen, där de gamla silvergruvorna utgör en påminnelse om svunna tider och kunskap som gått förlorad.

Läs mer

Må evigheten förlåta

Anna Jansson

Må evigheten förlåta

Om boken

Politikern Jennie tar färjan till fastlandet och lämnar sin 10-åriga dotter Alice med nye maken Fredrik hemma i villan i Fårösund. Dagen därpå är både dottern och mannen spårlöst försvunna. MARIA WERN leder polisutredningen, och söker bland närstående till både Jennie och Fredrik, liksom personer de kommit i kontakt med i sina yrkesliv. Handlar det om svartsjuka eller om någon som vill hämnas på Fredrik i hans roll som åklagare? Dagarna går men utredningen står och stampar, utan spår efter lilla Alice.

Läs mer

Du som var min - 4

Anna Jansson

Du som var min - 4

Om boken

Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden, som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar och senare använts av änglamakerskor.
Trettiofem år senare gör en mäklare en fasansfull upptäckt. Vid en husvisning hittas en kvinna död, sittande i en bil i garaget. Hon identifieras som den försvunna Märta Silverängen, en 34-årig arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby.Maria Wern leder mordutredningen och är samtidigt hemligen iakttagen av en okänd person, en vilsen själ som visste allt om Märta Silverängen.I Dödens snabba vingar bygger Anna Jansson en nervkittlande intrig som tar oss på besök i Visbys undre värld – bokstavligen. Maktspel, mord och grymma människoöden vecklas ut i en gripande mordhistoria.

Läs mer

Dödens snabba vingar

Anna Jansson

Dödens snabba vingar

Om boken

Jennifer arbetar i hemtjänsten i Visby. En dag är hon spårlöst försvunnen. Det är Gertrud och hennes väninnor i syjuntan som gör upptäckten. Gertrud, som misstänker att Jennifers nya pojkvän är kontrollerande, blir genast mycket orolig. Trots att det är snö och minusgrader ute samlar Gertrud väninnorna och de ger sig av för att söka efter Jennifer.
Gertrud upptäcker snart att Jennifer fått hotfulla sms, och någon bryter sig in i Jennifers lägenhet när Gertrud är där. Vem är det egentligen som ligger bakom försvinnandet?I Vinterstjärna möter vi återigen den snart nittioåriga Gertrud Silverängen. Det är Maria Wern som utreder fallet med den försvunna Jennifer från polisens sida, med ovärderlig hjälp av Gertrud och hennes vänner i syjuntan. Gertrud Silverängen kan du läsa mer om i Vinterhjärta och Vintermåne.

Läs mer

Vinterstjärna

Anna Jansson

Vinterstjärna

Om boken

Skelettet efter en nioårig flicka hittas i en blockstensgrotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor, beläget i en gammal begravningsbyrå. Men hemmet brann senare ner och det är ont om ledtrådar.
Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen som tar sig an fallet tillsammans med sitt brokiga team av omplacerade kollegor. Tipset om flickans kvarlevor kom från en kvinna, Magdalena Fernåker, som påstår sig ha mediala förmågor. Hon tar emot sina klienter på kursgården Himlagård, men när hon kallas till förhör är hon som uppslukad av jorden.Kristoffer Bark utmanas på ett annat plan eftersom hans känslor för kollegan Mia Berger växer sig starkare. Utredningen tar sig allt närmare hans eget liv när även hans syster blir inblandad.Deckarmästarinnan Anna Jansson är tillbaka med en hisnande spänningsroman där svek och manipulation står i fokus, och där kampen är på liv och död.

Läs mer

Tala med de döda

Anna Jansson

Tala med de döda

Om boken

29-åriga Tyra Beckerö jublar när hon efter en längre tids arbetslöshet äntligen hittar ett nytt jobb. Att få en egen inkomst ska bli den nystart hon behöver både i livet och i äktenskapet, och hon kastar sig in i sitt nya arbete. Men när företaget åker på konferens på Fårö händer något som krossar hennes tillvaro.

I Visby har MARIA WERN just avslutat en intensiv mordutredning och ser fram emot att ta tag i några ouppklarade äldre fall. Det visar sig att den kommande perioden inte alls blir så lugn som Maria hoppats. Snart upptäcker hon likheter mellan två fall där unga kvinnor avlidit till följd av förgiftning. Mord kan inte uteslutas.

Även på det privata planet krävs Marias uppmärksamhet när hennes väninna som är på besök råkar ut för en hänsynslös bedragare. Och norr om stan hittas en ung kvinna död, begravd under ett täcke av blomblad.
Del 1.

Läs mer

Dödligt svek - 4

Anna Jansson

Dödligt svek - 4

Om boken

Amelie Muscat arbetar som barnpsykolog. På en kurs har hon träffat Laura och blivit blixtförälskad. De flyttar ihop utan att egentligen känna varandra. När Amelie ska passa Lauras treårige son gör hon ett ödesdigert misstag. Sedan är pojken försvunnen.
Maria Wern har förlorat sin man och hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. En pojke har försvunnit på norra Gotland, mitt i en snöstorm. Det är upptrappningen till en serie skakande händelser, och det är Maria Wern som måste ta reda på hur allt hänger samman, mitt i sin egen privata tragedi.Gör dig redo för en ny, rafflande läsupplevelse från deckarmästarinnan Anna Jansson. Det är en historia om svek och mord och om att vilja skydda sina närmaste, även om det gäller att bryta mot lagen och gå över lik.

Läs mer

Onda drömmar

Anna Jansson

Onda drömmar

Om boken

Det är december i Visby när 88-åriga Gertrud försvinner spårlöst från sin lägenhet. Det är två dagar kvar till julafton, staden är snötäckt och temperaturen kryper nedåt. Trots stora sökinsatser så hittas hon ingenstans. När Maria Wern undersöker fallet får hon veta att Gertruds make nyligen gått bort och man befarar att hon är nedstämd eller förvirrad. Men så dyker det upp spår som får Maria att prova en annan teori i eftersökningarna.
Gertrud Silverängen möter du även i Vinterstjärna och Vintermåne.

Läs mer

Vinterhjärta

Anna Jansson

Vinterhjärta

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland

IntervjuerNyheter