Omslagsbild: Svenska SS-fruar

Utgivningsdatum: 2021-10-11
Recensionsdatum: 2021-11-10
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-308470-1

Svenska SS-fruar

med uppdrag att föda ariska barn
De ville bli hustrur till tyska SS-män, med uppdrag att föda flest möjliga ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. På så sätt skulle kvinnorna med kropp och själ bidra till att säkra nationalsocialismens långsiktiga existens.

I National Archives i USA har författaren och journalisten Christoph Andersson hittat spåren efter 218 500 kvinnor som alla ville gifta in sig i SS:s gemenskap, under Heinrich Himmlers ledning. Ett 20-tal av dem var svenskor, och deras äktenskap en hemlig statsangelägenhet. Kvinnorna tvingades genomgå gynekologiska undersökningar, med syfte att utröna om de dög som föderskor. De behövde också bevisa att de var goda nationalsocialister, rasrena, genetiskt perfekta – och utan judiskt påbrå.

Det här är berättelsen om de svenska SS-fruarna, men också om deras SS-män. Några av paren återvände till Sverige efter kriget, fast beslutna att aldrig prata öppet om vad som varit. Inte ens med sina barn, en gång avlade för det Tredje rikets räkning.
Mer om författaren
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2021
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Christoph Andersson
Utgiven: oktober 2021

NYHETER

Svenska SS-fruar – med uppdrag att föda ariska barn

”SS-fruarna bar på ett ansvar”, säger Christoph Andersson som har skrivit boken Svenska SS-fruar.

Se fler nyheter

Christoph Andersson är journalist och författare, och undervisar i journalistik på Södertörns högskola. Han utkom 2010 med den kritikerhyllade boken Från gatan in i parlamenten och 2013 med den framgångsrika Operation Norrsken: Om Stasi och Sverige under kalla kriget. Sin senaste bok, Nazisten som teg (2017), om den högerextrema tyska terrorcellen NSU, har han skrivit tillsammans med Andreas Förster.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.