Omslagsbild: Kungarnas land

Översättare: Camilla Frostell
Utgivningsdatum: 2021-10-27
Recensionsdatum: 2021-11-15
Mediekontakt: Terri Herrera
ISBN: 978-91-1-311136-0

Kungarnas land

April 1995. Arsim är 22 år och nygift, student vid Pristinas universitet i Kosovo. För att kunna ta sin universitetsexamen ligger han lågt; fientligheten mot albaner är omfattande på denna plats, i denna tid. På ett kafé möter han en ung man som heter Milos, som är serb. Den dagen förändras allt för dem båda, och inom en vecka uppnås två milstolpar i Arsims äktenskap: hans fru meddelar att hon är gravid med deras första barn och han inleder ett hemligt parallelliv.

Efter denna febriga inledning får Arsims och Milos affär ett abrupt slut i och med krigets utbrott, som tvingar Arsims begynnande familj på flykt utomlands, medan den ängsliga Milos dras in i en mörk, nedåtgående spiral, som fångas i kaotiska dagboksinlägg.

Många år senare deporteras Arsim tillbaka till Pristina, efter en fängelsevistelse. Han är ensam och utan hopp, verkligheten som han känt den är i spillror. Det får honom att ifrågasätta sitt tidigare liv i grunden. Vad var det egentligen som hände honom, som hände dem? Hur mycket kan man utstå, och förlåta?

Sammanslingrad med deras historia är myten om en demonisk orm, Bolla: den övernaturliga berättelsen ger Arsim och Milos ett språk för att reflektera över vad det är de en gång hade. På lysande prosa och med precis iakttagelseförmåga har Pajtim Statovci skapat en obönhörlig roman om begär, förödelse, intimitet och om krigets skilda fronter.
Mer om författaren
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2021

SENASTE RECENSIONERNA

”en fulländad roman om förlorad kärlek”, ”Jag ser ett helt universum öppna sig ur den här lilla romanen, och kan bara konstatera att den 31-årige Pajtim Statovci redan är en litterär mästare.
”I sin mest skoningslösa och hittills bästa roman skildrar Pajtim Statovci kärleken mellan två män i krigets Pristina ... I Kungarnas land gör han sig ledigt till herre över berättelsen, som också nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2021.”
”Prosan, mästerligt översatt från finskan av Camilla Frostell, visar oss känslomässig amputation som lever i samma organism som förmågan till odödlig ömhet och kärlek. Det är inte konstigt. Sådana är vi.”
”Boken hugger tag i en direkt och släpper inte sitt grepp ... omöjligt att lägga romanen ifrån sig. Helhetsbetyg: 5.”
BTJ

Pajtim Statovci föddes 1990 i Kosovo av albanska föräldrar. Hans familj flydde kriget och flyttade till Finland när han var två år gammal.

Statovci är doktorand vid universitetet i Helsingfors, och hans första roman, Min katt Jugoslavien (2016), tilldelades Helsingin Sanomats litteraturpris för bästa debut. Tiranas hjärta (2018) nominerades till amerikanska National Book Award, och Kungens land tilldelades Finlandiapriset när den utkom i Finland 2020 och är nominerad till Nordiska rådets litteraurpris 2021.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.