Omslagsbild: Nikes bok

Utgivningsdatum: 2021-10-06
Recensionsdatum: 2021-10-25
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-310540-6

Nikes bok

Det är tidigt 1980-tal i Kummelvik på Österlen. En bortglömd pärla till by. Jannes familj har fiskat torsk så länge man minns. Rosmarie vet precis hur livet kommer att bli - som mammas. Tommy och Karin dricker svala drinkar, barnen leker under ekarna på Näs, ett paradis. Alla har sin plats.

Så kommer det okända in. Olle, Sonja och Nike. En helt annan sorts familj. Med dem kommer kärleken. Och kärlekens livsfarliga konsekvenser.

Nikes bok är ett detaljerat porträtt av en tid och en plats. Generationer kopplas ihop och frigör sig, ljuger och längtar. I bakgrunden sker de stora samhällsförändringarna. Motsättningarna skärps, dörrar öppnas. Och så finns de som hittar hem. Som hittar rätt.
Mer om författaren
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Ludvig Josephson
Utgiven: november 2021
”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk. Omfånget är imponerande, visst, men genomförandet desto mer så. Med den här romanen framträder något helt nytt i författarskapet, en distinkt skillnad mot de tidigare romanernas korta, närmast schematiska effektivitet.”
”... till sist knyter Lidbeck ihop allting så snyggt att jag närapå sitter och gapar … med Nikes bok känns det som att hon har brutit sig loss ur en estetik som i längden riskerade att stelna och i den piskande vinden från Östersjön hittat en förlösande litterär frihet.”
”Lidbeck är en skicklig, mångbottnad berättare som vet hur man driver handlingen framåt och hur man manipulerar känslor hos läsaren…”
”Lidbecks främsta verk hittills … För mig är Nikes bok en ytterst gripande historia, skriven i en stram form … briljant hopkommen och har naturligtvis varit ett enormt kraftprov att genomföra.”

NYHETER

Agnes Lidbeck och Balsam Karam nominerade till SvD:s litteraturpris

Böckerna Nikes bok och Singulariteten kan få priset som delas ut i december.

Foto: Elvira Glänte, Carla Orrego Veliz

”Agnes Lidbeck har åstadkommit ett praktverk”

Den nya romanen Nikes bok möts av strålande kritik i de svenska tidningarna.

Foto: Elvira Glänte

Agnes Lidbeck: ”Kärlek ser sällan ut som vi tror”

Den nya romanen Nikes bok börjar med en katastrof och mynnar ut i en väv av relationer och ett rikt persongalleri.

Foto: Elvira Glänte
Se fler nyheter

Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. Hennes romandebut från 2017, Finna sig, knockade både kritiker och läsare. Romanen blev en av det årets mest omtalade och omtyckta böcker och tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Finna sig följdes upp av Förlåten (2018) och Gå förlorad (2019), som båda fick ett varmt mottagande i recensioner och bland läsare. Agnes Lidbeck arbetar som analytiker på Svenska Institutet och har tre barn.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.