Omslagsbild: Om Nadja

Utgivningsdatum: 2021-09-15
Recensionsdatum: 2021-10-06
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-311105-6

Om Nadja

En systers berättelse
Hur berättar man om någon som saknar röst?

När lillasyster Nadja föddes blev inget som någon hade tänkt sig. Hon kunde inte andas själv och uppvisade tecken på allvarliga hjärnskador. Det visade sig att Nadja skulle behöva assistans 24 timmar om dygnet under hela sitt liv.

Den här boken är ett försök att närma sig Nadjas liv, speglat genom alla som funnits runt henne: En storasyster som plötsligt måste bli vuxen. Åldrande föräldrar vars dotter aldrig kommer att klara sig själv. Assistenter som vet mer om Nadja än vad hennes familj gör.

Vad säger Nadjas historia om oss och om vår tid? Om vad det innebär att vara människa i ett samhälle där utveckling, självständighet och framgång ses som högsta dygd?
Mer om författaren
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2021

SENASTE RECENSIONERNA

”Fanny Ambjörnssons ömsinta skildring av systern är en mirakulös bok.” ”Författarskicklighet och ämneskunskap i all ära, men texten är också bevis på en systerlig kärlek som vågar bekänna tvivel, förundran, sorg och oro – en oro emellanåt så djup att den ger en glimt av en annan värld. Som skulle kunna vara Nadjas?”
”Om Nadja är en mycket personlig berättelse om ett barn som kom till världen i mitten av 1980-talet tillsammans med en tvillingsyster men som fick ett helt annorlunda liv än denna ... Boken är mycket läsvärd och värdefull för alla som vill utöka sitt reflekterande över värden i livet och hur olika livsvillkor kan se ut. Helhetsbetyg: 5”
BTJ
”...det är när Fanny Ambjörnsson använder storasysterblicken som Om Nadja knockar mig. För genom den tar Nadja form och sin plats i allas vår värld, liksom i relief till alla yttre detaljer ... Genom det mikrokosmos som är en familj handlar ”Om Nadja” så också om oss och det gemensamma. Men mest handlar den om Nadja Ambjörnsson. Som gillade ramsor och oväder.”
”I Om Nadja briljerar hon i den hybridform mellan personlig essä och vetenskaplig reflektion som hon redan tidigare gjort till sin i böcker som Rosa - den farliga färgen och Tid att städa - om vardagsstädningens tid och praktik.”

NYHETER

Fanny Ambjörnsson om sin syster – en berättelse om någon som saknar röst

”När min syster gick bort, blev det plötsligt viktigt för mig att visa att även en person som hon kan göra avtryck”, berättar författaren. 

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusvetare, verksam vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2004 med I en klass för sig om gymnasietjejers syn på genus och sexualitet. Sedan dess har hon undersökt alltifrån queeraktivism till kulturella föreställningar om färgen rosa. Hennes senaste bok är Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik (2018).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.