Omslagsbild: Vår trädgårdsbok

Utgivningsdatum: 2022-03-04
Recensionsdatum: 2022-03-23
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-311402-6

Vår trädgårdsbok

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna sjunde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Christel Kvant är författare, journalist och fotograf med inriktning på trädgård. Hon har tidigare arbetat som redaktör för inredning och trädgård på tidningen Femina, men är numera frilans och arbetar med böcker, reportage och trädgårdsdesign.

Hon har också gjort flera utställningar på trädgårdstemat, bland annat på Hedens Lustgård i Göteborg 2001, Compact Trädgård på Fredriksdal 2003 Krukans Vänner på Sofiero 2009 och Trädets tid på Fredriksdal 2011.

Tillsammans med Heidi Palmgren gav hon 1999 ut Trädgårdens rum. Boken blev en klassiker med sina nyskapande tankar om hur man bygger trädgården med väggar, golv och tak.

2005 kom det nya svenska standardverket för trädgården, Vår trädgårdsbok, som hon skrivit tillsammans med Inger Palmstierna. Det har sedan uppdaterats med ett flertal reviderade utgåvor, där den senaste i raden utkommer 2022. Christel ansvarar i Vår trädgårdsbok för bokens delar om trädgårdsrummet samt ett helt nyskrivet avsnitt i senaste utgåvan om hur vi bäst värnar den biologiska mångfalden. I boken medverkar dessutom en rad andra experter med text och bild.

Christel Kvant nominerades till Augustpriset 2011 för sin bok Trädets tid.

Mer om författaren

Inger Palmstierna är, förutom en mycket etablerad och erfaren trädgårdsförfattare, även journalist, översättare, föreläsare och fotograf. Hon har arbetat inom trädgård sedan hon var 12 år och är utbildad hortonom. Sedan 1988 driver hon sitt eget företag, Alsike Trädgårdskonsult.

Alla hennes texter har en tydlig miljöprofil. Våren 2005 utkom det nya standardverket för trädgården, Vår trädgårdsbok, som hon skrivit tillsammans med Christel Kvant. Det har sedan uppdaterats med ett flertal reviderade utgåvor, där den senaste i raden utkommer 2022. Som utpräglad praktiker är hon den som står för alla sakkunniga växtbeskrivningar i boken. Dessutom beskriver hon steg för steg alla de praktiska arbetsmomenten i trädgården: plantering, beskärning, växtvård, etc. I boken medverkar dessutom en rad andra experter med text och bild.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.