Härifrån

Författare

Victoria Everbrand

Härifrån

Svenska

2022-02-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2022-03-21

Publiceringsdatum

2022-02-25

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

Munken Print Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113119120

Antal Sidor

359

Vikt (kg)

0.527

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

551g CO2e
Papper
ca 334 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 212 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

I Vresta väntar man. På att den gamla fabriken ska återuppstå, eller på att en frälsare ska svepa in och rädda staden från förfallet.

Ozzie väntar på att bli vuxen. På att livet ska börja. Att Ozzies mamma är en mördare vet hela Vresta och skam går i arv, det låter ingen honom glömma. Så fort högstadiet är slut tänker han lämna allt och aldrig se tillbaka.

Den enda som inte har vänt ryggen åt Ozzie fullständigt är Wiik, bygdens fotbollslegend. Wiik värnar om småstadens gemenskap och har alltid ett vänligt ord till övers för den som kommer fram till honom på gatan. Alla älskar Wiik och för Ozzie är han livsnödvändig, men beskyddet har ett pris.

Så en dag dyker Hanna upp i Vresta. En bortskämd Göteborgstjej på flykt från kärleksproblem hon inte vet hur hon ska hantera och en familj hon inte längre känner sig hemma i. Dessutom är hon på jakt efter något: den pappa som en gång i tiden övergav henne. Hon ska få honom att förstå att de behöver varandra.

Härifrån är en roman om att växa upp och vilja fly. Om att längta bort från ärvda synder och att söka efter sina rötter. Om en sommar då allt ställs på sin spets.

Läs mer

Victoria Everbrand

Härifrån