Gatan

Författare

Ann Petry

Översättare

Olof Högstadius

Gatan

Svenska

2022-04-22

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Olof Högstadius

Författare

Recensionsdag

2022-05-16

Publiceringsdatum

2022-04-22

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originaltitel

The Street

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113121314

Antal Sidor

390

Vikt (kg)

0.576

Ryggbredd (mm)

30

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

602g CO2e
Papper
ca 365 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 232 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Ann Petrys roman Gatan är en oförtjänt bortglömd klassiker. När den kom ut i USA 1946 blev den något av en sensation och sålde mer än en miljon exemplar. Och redan 1947 kom den ut i svensk översättning av Olof Högstadius.

Romanen handlar om några människor i ett hyreshus i Harlem under fyrtiotalet. Mest av allt om Lutie Johnson, som flyttar in i huset med sin son Bub. Hon har lämnat sin man som skaffat en annan kvinna medan Lutie har arbetat hos en vit familj i en fin förort - alltid behandlad som tjänsteande, aldrig som jämlik.

Nu ska hon försöka börja ett nytt liv. Men hindren och fällorna är många. Grannarna och andra omkring henne har alla ett sårigt förflutet och för att hanka sig fram måste de ibland göra saker de inte borde.

Den amerikanska författaren Tayari Jones skrev häromåret att Ann Petry "är författaren vi väntat på, vi behöver hennes berättelser för att belysa frågorna i vår samtid, samtidigt som de är rena bladvändare".

Till denna utgåva har författaren och kritikern Valerie Kyeyune Backström skrivit ett förord.

Läs mer

Ann Petry

Gatan

Nyheter

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022

Nyheter