Omslagsbild: Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter

Utgivningsdatum: 2022-01-25
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-312333-2

Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter

En resa i pandemins Sverige
"Vad jag kände dessa veckor var en oerhörd häpnad, över att ingen i ansvarig ställning gjorde något, över att ingen beslutsfattare tog hotet på allvar, över att uppenbara varningssignaler klingade ohörda. Jag kan jämföra det med känslan jag fick när jag vaknade av jordbävningen i Los Angeles, 1994, och allt skakade och gatlyktorna slocknade. 'Varför har ingen ansvarig sagt att det här skulle hända?' Men den häpnaden varade bara i en sekund. Häpnaden jag kände våren 2020 tog aldrig slut."

Pandemivåren 2020 befann sig Sverige, ett land präglat av sunt förnuft, vetenskap och demokratiska värderingar, helt plötsligt i världsnyheternas flöde och man sa: vi har rätt och alla andra har fel. Vad var det egentligen som hände?

Lena Einhorn beskriver med exakthet i blicken hur hon gick från förvåning till aktivism och hur hon kastades tillbaka till sin tidigare profession som virolog, en verksamhet som hon trodde att hon lämnat för flera decennier sedan, långt innan hon blev författare på heltid. Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter följer de första två årens pandemidebatt, beskriver förloppen och blottlägger många av de underliggande processerna.

Det är dags nu, att börja titta närmare på vad som hände när Sverige och världen drabbades av covid-19-pandemin - och att ta vara på lärdomarna.
Mer om författaren
209 kr Bok - Danskt band
Utgiven: januari 2022
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2022

NYHETER

Lena Einhorn släpper bok om coronapandemin

Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter är en resa i pandemins Sverige.

Foto: Agneta Åkesson
Se fler nyheter

Lena Einhorn är författare, filmare och regissör, samt utbildad läkare med en doktorsgrad i virologi. Hon började sin författarkarriär 1999, med boken Handelsresande i liv. I Ninas resa, från 2005, berättade hon historien om sin mor, en av de sista som lämnade Warszawas getto levande. Den blev också film, och de två versionerna av Ninas resa belönades med två Guldbaggar respektive ett Augustpris. Hennes senaste böcker är den historiska romanen Geniet från Breslau, från 2018, som nominerades till Sveriges Radios romanpris, den kritikerhyllade självbiografiska romanen Den tunna isen (2019), och nu senast Vad hände på vägen till Jerusalem? (2020), som granskar Gamla Testamentet, och lägger pussel med dess historiska ursprung – på ett liknande sätt som hennes internationellt uppmärksammade Vad hände på vägen till Damaskus? (2006) granskade Nya Testamentet.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.