Utgivningsdatum: 2022-04-28
Recensionsdatum: 2022-05-18
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-312161-1

Bildningsboxen

Hur hänger Aktie-SM 1979 ihop med nyliberalismens framväxt i Sverige? Vilken roll spelade kokainet för Sigmund Freuds syn på normalitet? Hur har månen påverkat människan genom historien? Vad fick Mary Wollstonecraft att på resa genom ett kargt Norden omvärdera sin syn på revolutioner? Och vad kan en hästslaktare i 1800-talets Stockholm säga oss om människans paradoxala förhållande till djuren?

Bildningsboxen är ett nytt koncept för att tillgängliggöra forskning för en bredare allmänhet. Sveriges främsta forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. Essäerna spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi men är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Det är folkbildning av bästa snitt.

Bildningsboxen är ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts förlag.
219 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2022

NYHETER

Bildningsboxen – folkbildning när den är som bäst

I fem essäer får några av Sveriges främsta forskare berätta och förklara händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden.

Se fler nyheter

Daniel Berg är ekonomihistoriker, specialiserad på drogernas historia. Han disputerade 2016 på avhandlingen Giftets värde: Apotekares förståelse av opium i Sverige, 1870-1925 vid Stockholms universitet.

Mer om författaren

David Larsson Heidenblad är docent i historia och biträdande föreståndare för Centrum för kunskapshistoria (LUCK). Hans forskning kretsar huvudsakligen kring den svenska spar- och investeringskulturens förändring, från sent 1970-tal till i dag, särskilt hur aktiesparandet har populariserats.

Mer om författaren

Karin Dirke är docent i idéhistoria. Hon forskar framför allt inom human/animal studies och miljöhumaniora och leder det tvärvetenskapliga forskningsnätverket HAS@SU (Human/Animal-studies at Stockholm university).

Mer om författaren

Anna Blennow är lektor och forskare i latin. Hon avslutade nyligen ett forskningsprojekt om Rom och guidebokens historia, och är också verksam som skribent och essäist.

Mer om författaren

Lena Halldenius är professor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosofi. Hon är specialiserad på politisk filosofi och tidigmodern politisk filosofihistoria, med fokus på frihet och rättigheter.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.