Varannan vecka

Författare

Johanna Westman

Varannan vecka

Svenska

2022-08-12

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2022-09-07

Publiceringsdatum

2022-08-12

Formgivare omslag

Emilie Ekström

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Ulrika Pousette

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Tauro offset

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

GPS Internationale Handels Holding GMBH

Produktdetaljer

ISBN

9789113121420

Antal Sidor

156

Vikt (kg)

0.649

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

198

Klimatpåverkan

681g CO2e
Papper
ca 465 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 212 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var alltid så knapp. Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.

Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.

Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.

Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.

Läs mer

Johanna Westman

Varannan vecka

Nyheter

Foto: Ulrika Pousette

16 augusti 2022

Johanna Westman gör kokbok för varannan vecka-livet

IntervjuerNyheter