Fotograf: Susanne Hallmann
Recensionsdatum: 2011-04-13
ISBN: 978-91-1-303325-9

Lax

Från vardag till lyx

Lax är fisken som gjort kometkarriär i våra svenska hem - de flesta äter lax minst en gång i veckan. Den är nyttig, full av omega-3, lätt att tillaga och mycket prisvärd. Men många är osäkra vad gäller att tillreda fisk och att komma på nya spännande laxrecept.

Lax - från vardag till lyx presenterar ett sjuttiotal lättlagade recept på förrätter, tilltugg, sallader, pajer och varmrätter med färsk, rökt eller gravad lax som huvudråvara. Det är både en baskokbok i tillredning av lax och en inspirationsbok för hemmakockar som söker förnyelse. Boken är fylld med härliga recept, från enkla, traditionella som laxpudding och inkokt lax med hollandaisesås, till mer fantasifulla och exotiska, till exempel laxceviche, laxgryta med curry och laxrullar med philadelphiaost och wasabi. Boken lär också ut grunderna i hur lax kan tillredas: gravad, rimmad, rökt och inkokt.

Tanken med formgivningen är att förstärka laxens naturliga koppling till norden och havet och bilderna förstärker det rustika, vackra och lugna som gör att detta är en kokbok att njuta av, inte bara i köket.

Innehåll: 



  • Lax - Salmo Salar - en makalös fisk i många skepnader. Vad är skillnaden mellan odlad och viltfångad lax? Ekologisk lax - vad är det?

  • Grunderna i råvaruhantering, alltifrån att rimma till att pochera

  • Förrätter, smårätter och tilltugg 

  • Sallader och lunchrätter 

  • Huvudrätter



Mer om författaren

Paula Ahlsén Söder och fotograf Susanne Hallmann har tidigare gjort böckerna Lax - från vardag till lyx och Drömmen om ett orangeri (Infobooks 2007) vilken belönades med första pris av Svenska Måltidsakademin i kategorin "Bästa köksträdgårdsbok" 2008.

Paula har drivit en antik- och inredningsbutik och har en passion för mat. Hon har arbetat som matstylist samt skapat otaliga recept för kokböcker.

Mer om författaren