Fotograf: Martin Botvidsson
Illustratör: Johan Hörberg
Recensionsdatum: 2016-10-26
ISBN: 978-91-1-307510-5

The Flying Elk

Gastropub by Björn Frantzén

Gastropuben The Flying Elk är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd vars like aldrig tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan där maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det mat med som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Här kommer nu kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Mer om författaren

Björn Frantzén är född 1977 och tillhör den unga generationen framgångsrika kockar som är helt hängivna uppgiften. Som tolvåring fick Björn Frantzén en dag en perfekt stekt bit kött, pommes och bea. Det blev avgörande, det var det godaste han smakat.

År 2008 öppnades den egna restauranten på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm. På två år tilldelades han två Michelinstjärnor. Idag driver Björn, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin.

Frantzén är den första svenska restaurang någonsin att få tre Michelinstjärnor (februari 2018). Utöver sina tre stjärnor i Guide Michelin har Björn fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog.

Mer om författaren

NYHETER

Fredagsreceptet: Grön sparris med currypicklad lök, pistaschmajjo & körvel

Lagom till sparrissäsongen bjuder vi på helgens godaste förrätt från boken The Flying Elk.

Foto: Martin Botvidsson

Lilla Ego och The Flying Elk nominerade till Gulddraken

De två bokaktuella Stockholmskrogarna är nominerade i kategorin Krog Mellan.

Beatrice Lundborg/DN.se

Fredagsreceptet: Saltigt och sött i kombination

Laga The Flying Elks underbara efterrätt Sticky toffee pudding i helgen!