Fotograf: Niklas Kämpargård
Illustratör: Lukas Möllersten
Recensionsdatum: 2017-08-30
Mediekontakt: Katarina Lindell
ISBN: 978-91-1-307726-0

Bondens skafferi

Recepten & teknikerna för att äta bättre

I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan. Tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Niklas Kämpargårds nya bok Bondens skafferi får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem. Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker.

Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare, Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och tradition.

Boken utgår från livet på en mindre gård, men självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i sin lokala butik, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen osv. Man behöver inte vara bonde för att äta som en.

Mer om författaren

Niklas Kämpargård är skribent och fotograf och bor med sin familj i Sölvesborg. Han kommer från en lantbrukarfamilj och trivs lika bra i skog som i trädgård.

Mer om författaren

NYHETER

Fredagsreceptet: Gör din egen ketchup

Boken Bondens skafferi lär dig att ta hand om skogens och gårdens råvaror.

Foto: Niklas Kämpargård