Recensionsdatum: 2018-02-26
Mediekontakt: Fanny Birath
ISBN: 978-91-1-308250-9

Att snara en fågel

Frihet, frihet dunkar pulsen i de två diktsviter som utgör Att snara en fågel. I den första sviten försöker diktjaget att lära sig ödlans specialitet: att spela död för att undgå faror. Överfört till mänsklig synvinkel: för att komma undan omgivningens krav och konformism.

I den andra står själar på kö för att finna en kropp att uppgå i, att bli till i, att fullbordas i. Men sinnena spelar sitt spel, och snaran dras åt från konceptionen till döden.

Ingela Strandbergs dikter talar om att det finns en annan värld, en inre, osynlig värld. Kanske är det där den enda friheten finns? Kanske är varje människa som det står i en av dikterna i ett oåtkomligt varande bevarad.

Mer om författaren

Ingela Strandberg, född 1944, har gett ut en rad böcker sedan debuten för 40 år sedan, huvudsakligen poesi. Hennes dikter rör sig i det egna landskapet i Grimeton i Halland där hon också är född och uppvuxen. Hennes senaste diktsamling Den stora tystnaden vid Sirius nos utkom 2014.

Utöver författandet arbetar Ingela Strandberg också mycket med musik och  2000 släpptes hennes CD Låt dom aldrig ta dig. Ingela Strandberg har även skrivit ett drama, TV-pjäsen Blank päls och starka tassar och utkommit med en diktsamling i Frankrike, Le Royaume des bois d`élans.

Priser och utmärkelser:

Bellmanpriset, 2014
Doblougska priset av Svenska Akademien 2009
Dan Andersson-priset, 1986
Hallands Nyheters kulturpris

Mer om författaren