Underbara dagar framför oss

"En fenomenal biografi"
"Berggren värd allt beröm"

"Henrik Berggren har åstadkommit något helt annat och han är tveklöst värd allt beröm han redan har fått i olika sammanhang. Det är faktiskt den bästa bok jag läst på väldigt länge!"

"Ultimat biografi över Palme" /Ingalill Mosander

"Den är välskriven, genomarbetad och ger en fascinerande, mångfacetterad bild av en stridbar politiker som väckte starka känslor långt utanför Sveriges gränser."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"en glimrande text"

"Det är en glimrande text, där författaren med lätt och ändå säker hand för samman det sena 1900-talets motsättningar och konflikter med Olof Palmes liv och politiska gärning."
Ulf Bjereld

"höstskördens kanske allra finaste biografi"

"Dels och framför allt berättar Berggren utförligare än någon annan levnadstecknare om Olof Palmes historia och anfäder."
Jan Karlsson

"Det är sällan en biografisk tegelsten på över 700 sidor är så givande och lättläst."

"Bokens stora förtjänst är den intressanta djupdykningen i Palmes släktrötter och de barn- och ungdomsår som formade honom. Detta parar historikern Berggren med litterära, kulturella och ideologiska nedslag som gör boken till ett i lika hög grad intressant tidsdokument. Det är kvickt, välskrivet och flyhänt; med kärnfulla och pregnanta penseldrag lyckas han fånga både personen Palme och hans tid. Det är sällan en biografisk tegelsten på över 700 sidor är så givande och lättläst."
Birger Ekerlid

"omsorgsfull och stor"
"Bättre än så här har inte Palme och hans tid beskrivits"

"Vad som bland annat gör Henrik Berggrens mastodontbok fascinerande är dess tidsbilder av Sverige från sekelskiftet 1900 fram till Palmes död 1986. Någon kunde kanske invända att djupdykningar i svensk kultur inte har att göra med huvudsaken Palme, men vi påminns om att han innan han blev mördad gick på bio och såg en svensk film med sin hustru utan livvakt. "
Jörn Donner

"sammanfattar skarpt men fördjupar och vidgar också insikterna om en av Sveriges viktigaste politiker"

"Henrik Berggrens nya biografi om Olof Palme sammanfattar skarpt men fördjupar och vidgar också insikterna om en av Sveriges viktigaste politiker"
Jan Karlsson

"Lysande"

"Det är omtumlande – och upplyftande – att läsa Henrik Berggrens drygt sjuhundrasidiga biografi över Olof Palme, inte minst i valtider, när politiken förenklas och avintelllektualiseras på gränsen till det outhärdliga. /.../

När jag lägger boken ifrån mig efter att ha läst den ställer jag mig frågan vad det är som gör Berggrens bok så bra.

Det är inte bara det att han skriver väl, kunnigt, inträngande, språkligt stringent. Det är något annat som lyfter den från bra till lysande. Han lyckas sätta in Palme i ett sammanhang genom att fånga miljöer och tidsanda. Han gestaltar dessa och reducerar dem inte till bakgrund för ett personporträtt. Den internationella studentrörelsens inre spänningar och våndor i det kalla krigets tidiga år påverkade Palme i hög grad och han spelade en central roll för arbetet där. Men Palme är hela tiden en av flera som agerar. Bilden kompliceras i stället för att förenklas för att ge plats åt Palme som en deus ex machina, den som fixar allt."
Bengt Göransson

"en grandios berättelse om en enastående politiker"

"Henrik Berggrens bok om honom är en grandios berättelse. Jag läser den i långa svep. Dagarna går och jag bara läser. Ja, jag slukar den. Äter den. Frossar i den. /.../
Det är i den här fingertoppskänsliga skildringen av Palmes väg mot politiken – så småningom Erlanders sekreterare, sedan statsråd och slutligen 1969 statsminister – som Berggrens bok lyser starkast."
Per Wirtén

"Det är häpnadsväckande, fräckt, och befriande." /PO Enquist

"Henrik Berggrens stora Palme­biografi är på ett sätt alldeles unik. I flera långa avsnitt diskuterar han kulturens roll, som om den faktiskt var verklighet. Böcker, författare, kulturdebatter, han sätter in kulturen i den stora bilden av modernitet, samhälle, och Olof Palme. En debattartikel av Björn Håkansson om trolöshet har samma självklara plats i skeendet som politiska utspel. Det är häpnadsväckande, fräckt, och befriande.

Så slår man samman Berggrens bok och går ut i dagens verklighet. Nästan inte ett ord om kultur i valdebatten, kulturen bara inte finns. Men däremot förslag om momssänkning till stöd för krogmaffian till en kostnad av fem miljarder.

Okej, Olof. Vi biter ihop och går vidare. Det är väl samma land ändå. Underbara dagar framför oss."

Per Olov Enquist

"en lyckad och mästerligt genomförd berättelse"

"Henrik Berggrens biografi över Olof Palme är hur man än ser det en lyckad och mästerligt genomförd berättelse över såväl 1900- talets svenska samhälle, med dess politiska och sociala konflikter som en fullödig levnadsteckning av Olof Palmes liv och gärning."
Håkan Arvidsson

Errata, första tryckningen

Sid. 313
Uppgiften att Jean-Jacques Servan-Schreiber var son till en tjänsteman i Vichyregeringen som senare gick över till de Gaulle är helt felaktig. Hans far var den framstående judiske journalisten Emile Servan-Schreiber som var aktiv antinazist och tvingades fly från det av tyskarna ockuperade Frankrike.

Sid. 314
Joseph McCarthy var senator från Wisconsin, inte Minnesota.

Sid. 414
Dala-Demokratens chefredaktör hette Gösta Söderlund, inte Gösta Skoglund.

Sid. 471
ABBA vann inte den svenska uttagningen till Melodifestivalen 1973 och deltog
följaktligen inte i den stora tävlingen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.