Syndaflodens år

"Svartsyn i högt tempo"

"Birgitta Garthons översättning har ett imponerande flyt med tanke på allt nyspråk. Skalar man bort all framtidskitsch är Atwoods budskap enkelt: vi måste bryta alieneringen som präglar vår relation till naturen. Angelägen läsning nu när den ena miljökonferensen efter den andra havererar."
Rakel Chukri

"medryckande och djupt tänkvärd" /Skånska Dagbladet
"framtidsvision på trovärdig botten"

"Ständigt Nobelpristippade Margaret Atwood har själv kallat "Efter syndafloden" sin viktigaste bok. Och efter avslutad läsning är jag beredd att hålla med henne. Med Atwoods sagolika förmåga att skriva lekfullt, spännande och sinnrikt blir "Efter syndafloden", mitt i sin pessimism om mänsklighetens vilja till förändring, ändå medryckande och djupt tänkvärd."
Anna Pia Åhslund

"Medryckande och lekfullt mitt i det pessimistiska"

"”Syndaflodens år” är en spännande, intelligent och humoristisk äventyrsberättelse, trots det dystopiska anslaget. /.../
Ständigt Nobelpristippade Margaret Atwood har själv kallat ”Syndaflodens år” sin viktigaste bok. Och efter avslutad läsning är jag beredd att hålla med henne. Med Atwoods sagolika förmåga att skriva lekfullt, spännande och sinnrikt blir ”Efter syndafloden”, mitt i sin pessimism om mänsklighetens vilja till förändring, ändå medryckande och djupt tänkvärd."
Anna Pia Åhslund

"Kuslig framtidsfiktion"

"I extrem förlängning av vår verklighet i dag finns den här kusliga framtiden. Naturligtvis kräver den ett uppbåd av språkliga nyskapelser. Atwood låter fantasin flöda och hos översättaren Birgitta Gahrton landar den säkert. Skickligt alluderar hon också på till exempel Almqvist och Karin Boye när Atwoods inspiration är William Blake och John Bunyan i psalmtexterna efter Adams predikningar som inleder varje ny avdelning i boken."
GUN ZANTON-ERICSSON

"hon tillhör en av de riktigt stora"

"Med denna bok bevisar hon återigen att hon tillhör en av de riktigt stora, en av de där som – till synes utan problem – tänder liv i orden och gör dem till litteratur. En del kallar sviten för science fiction, själv föredrar hon "speculative literature" och jag håller med. Hon spekulerar om en möjlig framtid. Må den aldrig komma."
Maria Ehrenberg

"Margaret Atwood har skrivit en spektakulär dystopi som prövar läsarens ordningssinne. Men den ger rik utdelning."

"Inte i år, men nästa år kanske, eller nästa? Den kanadensiska författaren Margaret Atwoods namn skulle mycket väl kunna ligga i Peter Englunds mun en oktoberdag i foajén i Börshuset.

Inte minst med tanke på den spektakulära roman som nu kommer på svenska: ”Syndaflodens år.” /.../

Om Margaret Atwoods ”Syndaflodens år” kommer att räknas till de stora framtidsskildringarna går inte att säga ännu, men potentialen finns. Hon tar avstamp i en tidigare roman, ”Oryx och Crake”, och hon har ett ärende som uppenbarligen kräver en omskakande roman för att uttryckas. Tiden är utmätt, om vi inte tänker om radikalt, vill hon säga. Boken är en utopisk moralitet, en vrålande brandvarnare. /.../

Som jag förstår bokens budskap, hur skogsmulleaktigt det än låter, ska läsaren uppfatta att hoppet ligger i att man lär sig odla på naturens egna villkor. Annars kommer syndafloden.

Och Margaret Atwood är bra på att skrämmas."
Maria Schottenius


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår