Gud i Sverige

" när jag läser Göran Häggs bok lär jag mig massor nytt och ser saker ur nya synvinklar"
"Lättläst och sakrik kyrkohistoria"

"Göran Hägg har skrivit en svensk kyrkohistoria som är både lättläst och sakrik. Ingen kommer att läsa den utan att lockas till både skratt och ilskna utropstecken i marginalen."
Svante Nordin

"Förvånansvärt fascinerande!"

"Göran Hägg har med sitt verk ”Gud i Sverige” gjort en viktig och rentav bestående insats i folkbildningens tjänst. Det är lätt att få överblick och insyn i en mängd intrikata och minst sagt komplexa skeenden som format religionen, teologin och människors syn på Gud i vårt land. Han skriver med stor kunskap. Och han skriver medryckande och med lidelse, driven av en närmast osläcklig nyfikenhet och upptäckarglädje. Med ”Gud i Sverige” befinner vi oss långt, mycket långt, ifrån de knastertorra och inte så litet tillrättalagda framställningar som kyrkohistoriker av facket förmått frambringa."
Crister Enander

"Göran Häggs åsiktsglada och brittiskt ironiska ton lämpar sig väl för ämnet"

"Göran Häggs åsiktsglada och brittiskt ironiska ton lämpar sig väl för ämnet – cyniska furstar som utnyttjar Gud för egna syften. Och även om häxprocesserna är väldokumenterade i den svenska litteraturen, är det omöjligt för en skribent av Häggs kaliber att inte göra denna vansinniga period i svensk historia intressant, trots upprepningar. /.../
Men bokens största värde ligger i att upplägget med den sammanhållna historiken så tydligt visar hur snabbt sekulariseringen har gått i Sverige. Jag vet inte vilket land som Sverigedemokraterna längtar tillbaka till, men det fanatiskt religiösa land som framträder i ”Gud i Sverige” vore en skräck att återvända till." 
Kristian Ekenberg

"Läsvärt om religionshistoria"

"När vi förhoppningsvis inom kort besegrat vår överklass blir Göran Häggs bok den bästa historieskrivning man kan önska sig över en epok som för alltid är avslutad." 
Sven Wernström

"Hos Hägg känns det som om alla får plats och det är det som lyfter boken rejält."/Kristianstadsbladet

"I sak är det en intressant del av vår relativt okända kulturhistoria som lyfts fram och jag gillar det breda tidsgreppet, för det är ingen enkel sak att spåra och skildra skeenden som rör sig från hednisk tid fram till våra dagar och som samtidigt skildrar ljusskygga ”sektliknande” fenomen lika mycket som den religion som staten och kyrkan efterhand dikterade.
Hos Hägg känns det som om alla får plats och det är det som lyfter boken rejält.
/.../
Bibelns värld var inte latiniserad längre, utan öppen för alla som kunde läsa och jag tycker att Hägg med schvung lyckas levandegöra hur den protestantiska tron och kulturen kämpade fram en mer straffande Gud som också kom att genomsyra frikyrkorörelser som pietismen, herrnhutismen och Skevikarna, som samtliga var 1700-talsrörelser som sökte andra vägar till Gud."
Peter Ullgren, författare och docent i historia

"Göran Hägg, alltså. Give him a big hand!" /BT

"Göran Hägg, alltså. Give him a big hand! En lärdomsgigant, folkbildare i ordets bästa mening, härligt kategoriskt tankeväckande, skönt provocerande. Alltid underhållande. Och han håller färgen även i sin senaste bok. Hägg river loss en dräpande kulturhistoria om Sveriges förhållande till Gud, från hedendomens mörker till våra dagar. Som måhända inte är mycket bättre. Eller sämre. Vem vet?"
Christian Dahlgren

"en skribent med ovanlig läs- och skrivaptit"

"Göran Hägg gör därför en välbehövlig folkbildande insats när han nu ger ut en över 500-sidig populärt hållen och lättläst historik över svensk religiositet, från asakult till Knutby.
Mycket att bita i. Men Hägg är en skribent med ovanlig läs- och skrivaptit- och anstränger sig här för att bevisa att inget gudomligt är honom främmande."

"Som läsare har man inte tråkigt."

"Det är ingen tvekan om att Göran Hägg har ymnig bildning och beläsenhet och stor generositet när det gäller att dela med sig av läsefrukter och funderingar. Han är inte rädd för sensationer och visar glatt fram de saftigaste bitarna när han framställer hur gudsbegreppet använts. Genom hans omfattande grepp blir det tydligt hur de religiösa maktstrategierna i Sverige avlöser varandra, och hur det svenska folket luras in i fälla efter fälla jagade av klövar och bockhorn.

Som läsare har man inte tråkigt."
Maria Schottenius 

Göran Hägg intervjuas på Svenska kyrkans scen Se människan

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.