Städerna inuti Hall

"en skrämmande och fantastisk upplevelse"

"Att läsa Städerna inuti Hall är en skrämmande och fantastisk upplevelse. Ju längre jag bläddrar mig fram genom de 358 (!) sidorna desto mer återfår jag hoppet och tron på att poesi kan vara tankeväckande, oroande och störande vacker."
Ebba Holmberg

 

Städerna inuti Hall nomineras till Augustpriset 2009!

Städerna inuti Hall nomineras med motiveringen: "I sin tredje bok tar Johannes Anyuru steget från en lokalt eller personligt förankrad lyrik till en närmast episk diktkonst, som tecknar en fragmentarisk men dyster krönika i global skala. Det är först och främst en serie härskartekniker i våldets tecken som håller samman det här visionära sammelsuriet, där antik epik möter Motorsågsmassakern, där mytens Aeneas kan framträda som filmens Terminator och där västerlandets urbana landskap badar i ett kallt neonljus, ekande av polissirener som påminner läsarna om civilisationens oavbrutna undantagstillstånd."

"en skönsjungande politisk medvetenhet."

"Med "Städerna inuti Hall" tar dock Johannes Anyuru ett stort kliv framåt. Borta är oskulden, kvar finns den brinnande energin. Och nytt på dagordningen är den politiska medvetenheten, som Anyuru förvandlar till en lyrisk kraft man sällan ser i samtida svensk poesi."
Stefan Eklund, Svenska Dagbladet

"ett storartat språkexperiment"

"Men Städerna inuti Hall är inte enbart ett storartat språkexperiment, den är också en vidareutveckling av metaforkonsten, och jag blir uppriktigt hjärteglad över Anyurus avväpnande och överraskande språkbilder."
Aase Berg, Expressen

Sydsvenskan recenserar Städerna inuti Hall

"Städerna inuti Hall är avgjort Johannes Anyurus mest expansiva och ambitiösa projekt, där han än en gång visar sin förmåga att skapa en sångligt rytmisk poesi som söker sig in mot tillvarons natt."
Eva Ström, författare, för Sydsvenskan

"Estetisk mognad och respektingivande allvar"

"Det finns en manande etisk komponent i Johannes Anyurus nya dikter. Ur hans estetiska mognad växer ett respektingivande allvar, i texter som i svindlande belysning speglar människans vådliga vara."
Peter Grönborg, Borås Tidning

"Med detta diktverk har 30-årige Anyuru både konsoliderat och vitaliserat den svenska litteraturen."

"Blott Johan Jönson, och möjligen Göran Sonnevi, satsar i svensk samtidspoesi så här vitt och brett."
Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

"En stundtals kusligt vacker sorgesång"

"Men framförallt är det en sorgesång över de trasiga, utstötta, utestängda: de förslitningsskadade, arbetslösa och frustrerade, de som sover på Centralen, vistas i nedpissade trappor och lever för syratrippar, de som kramar knivar, trär rånarluvor över sina ansikten, hålls fängslade i isoleringsceller, de som befinner sig ”på våldets insida”."
Ann Lingebrandt

"En poetisk knall"

"Jag kan inte påminna mig när jag senast läste en diktsamling, nej, en bok, som  jag bläddrade mig igenom lika andlöst. Först trevande och osäkert, visst, för dikten gör det inte alltid lätt för läsaren, men sedan gripen och till sist förhäxad av dess svartsynta livskänsla och dess lika uppfodrande existentiella rättvisepatos. /.../ Jag kommer att leva med den länge."
Thomas Götselius, Dagens Nyheter

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.