Skulle jag dö under andra himlar

"magisk prosa" /Jönköpings-Posten

"... det universum han skapar åt Francis och Nina är inget mindre än ett stycke magisk prosa som stannar kvar länge inom läsaren." Ulla Strängberg

"jag upplever det som att Johannes Anyuru är en av de viktigaste författarna vi har idag"
"Charmigt nonchalant romandebut"

"Att Johannes Anyuru är poet märks också när han skriver roman. Skulle jag dö under andra himlar är en prosalyrisk berättelse, en sådan där som i litteraturdebatter kallas ”experimentell” både av dem som är anhängare och av dem som använder det som ett skällsord. Det är uppbruten kronologi, tvära vändningar, korta kärnfulla sentenser som blandas med längre stream of consciousness-aktiga monologer. Det är flyktigt, drömskt och rörigt.
Rörigheten är förstås ytterst medveten. Det är en noga, noga utarbetad och finputsad prosa där förmodligen inte en stavelse lämnas åt slumpen – och ändå är resultatet sådär charmigt elegant och nonchigt."
Therese Eriksson

"Det är helt enkelt så vackert att det stundtals tar andan ur mig."

"Inte minst är ”Skulle jag dö under andra himlar” en roman skriven på ett fullkomligt självlysande språk. Att det är en poet som för pennan går knappast att missa. En poet med en suverän balans mellan de vardagligt prosaiska scenerna och de blixtrande lyriska inslagen, mellan det slängiga och det sköna. Det är helt enkelt så vackert att det stundtals tar andan ur mig.

Än en gång har Anyuru begett sig ned i underjorden, den underjord som är människans frustrationer och förtvivlan, sorg och saknad. Han kommer upp med hopp om ett svar. Om det sedan är ett hållbart sådant är jag inte säker på, men att följa vägen dit är en litterär upplevelse."
Ann Lingebrandt

"Anyuru slår knockout"

"Den emotionella temperaturen är så hög, att man kan få hjärtklappning av att läsa den."
Lennart Bromander

"det här är en av de vackraste prosatexter jag läst"

"Pusslet är inte färdigt, men den här romanen är ett viktigt steg på vägen."
Aase Berg

"Han får mig att falla ner på marken och betrakta himlen" /Sydsvenskan

"Kvar på marken finns dock en rikedom av sandkorn, och med sitt säregna bildrika språk vinner han kampen mot cynismen till slut.
Han får mig att falla ner på marken och betrakta himlen. Och kommer det, som författaren sagt, två romaner till "om himlar" så lägger jag mig gärna återigen ner och ser molnen passera i all sin banalitet och ljuvliga fulländning."
Olof Åkerlund

"en betydande satsning som pekar framåt" /Kristianstadsbladet

"Men jisses: det är oavsett invändningar en betydande satsning som pekar framåt. Och frågan är om ojämnheterna – eller det långa stunder berättartekniska stillaståendet – bör finslipas, eller utslätas. Kanske måste Anyuru istället få utveckla en egen romangenre."
Jan Karlsson

"Anyuru ger litteraturspråket en ny ton"

"Ändå är jag svag för att Anyuru skriver så ogarderat. Han tar med sig det högstämda tonläget från Koranen, Iliaden eller Aeneiden och vidgar tonregistret i det samtida litteraturspråket. Känslan av nåd en regnig oktoberkväll på Ramberget i Göteborg eller av återfödelse en kylig morgon utanför moskén på Södermalm i Stockholm. Det är svårt att motstå någon som gör vardagen så storslagen."
Åsa Beckman

"sällar sig till årets främsta romandebuter" /Tidningen VI

"...Anyurus lyrik känns nästan stram i jämförelse med hur bildspråket formligen exploderar i romanen /.../ Skulle jag dö under andra himlar sällar sig till årets främsta romandebuter"
Peter Fröberg Idling

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.