Pakistan

Henrik Chetan Aspengren intervjuas i En bok, en författare
"En välkommen introduktion till detta sargade land"
"Han gör det med bravur"
"Finns det något framtidshopp för Pakistan?" VLT

"Nyligen mördades den kände pakistanske journalisten Syed Saleem Shahzad, troligen av säkerhetstjänsten.
Det var ännu en påminnelse om hur Pakistan skakas av politiska mord, religiös extremism, utbredd fattigdom, omfattande korruption och etnisk splittring.

Frilansskribenten och historikern Henrik Chetan Aspengren bodde i Pakistan när hans fru jobbade i huvudstaden Islamabad åt UD. Han är född i Indien och det indiska utseendet gav ingångar till samtal. Aspengren varvar berättelser från människor han mött i huvudstaden och under reportageresor ute i landet med historiska återblickar.

Pakistan bildades för att ledande muslimska politiker inte trodde att ett sekulärt Indien var möjligt. Muslimskt dominerade områden bildade Pakistan. Efter några årtionden delades landet i sin tur när Östpakistan blev det självständiga Bangladesh.

Där finns gott om exempel på människor som genom hängivet arbete försöker förbättra läget för utsatta grupper. Men problemen ter sig enorma. Partierna vill inte utmana jordägarna, traditioner och islamister hindrar kvinnor från att ta plats, staten förmår inte lösa sina uppgifter och militären förblir en stat i staten.

Trots allt tror dock Aspengren att Pakistan kommer att hanka sig fram. Förra ambassadören Ann Wilkens är mer pessimistisk i en småskrift i Världspolitikens dagsfrågor. Hon menar att de religiösa extremisterna är på frammarsch."

Richard Appelbom

"Henrik Chetan Aspengren skildrar skickligt det moderna Pakistans framväxt"
""Pakistan" toppar SvDs sakproslista maj 2011" SvD

"Omvärldens ögon är åter riktade mot Pakistan, landet där Usama bin Ladin valde att gömma sig. Henrik Chetan Aspengrens bok är en vältajmad introduktion till det
mångfacetterade landet. ”Den som inte kan leva med paradoxer och motsägelser ska inte syssla med Pakistan och kanske inte heller läsa Henrik Chetan Aspengrens
utmärkta och informativa bok”"
Carl Rudbeck.

"Den ger en nyanserad bild av en komplicerad verklighet"

"Med stor noggrannhet och mycket välskrivet lotsar Henrik Chetan Aspengren läsaren genom historien och nutiden i ett land där militären äger makten och kupp följts av kupp med politiska mord som medel. På landsbygden härskar storjordägarna över fattigas livegenskap."

Lisa Berg Ortman

 

"Boken är välskriven, språket flyter och man kan utan problem föreställa sig de platser som beskrivs i boken" Nya Kristinehamns-Posten

"När Pakistan hamnar i svenskt blickfång handlar det oftast om katastrofer av något slag. De stora översvämningarna förra året, självmordsattacker, talibaner och våld i olika former, ofta med religiösa förtecken.

Men Pakistan är så mycket mer.

Frilansskribenten och historikern Henrik Chetan Aspengren ger en betydligt mer differentierad bild av det stora landet i Sydasien. Ett land som tillkom 1947 när britterna släppte greppet om sin stora koloni i Sydasien.

Pakistan delades från Indien eftersom muslimerna ville ha en egen stat. I knappt 25 år bestod Pakistan av två geografiska delar. Men Östpakistan, numera Bangladesh, bröt sig loss och bildade ett eget land 1971.

Henrik Chetan Aspengren, med egna rötter i Indien, fick sitt första möte med Pakistan 2007 när han och hustrun Anna bodde där i ett år.

Han har i sin bok sammanställt landets rika historia med en rad gripande människoöden och enkla skildringar ur vardagen.

Pakistan, med sina kärnvapen och religiösa fundamentalister, beskrivs ofta som världens farligaste plats. Där demokratiskt valda regeringar inte har förmått att komma till rätta hög arbetslöshet, jämställdhetsproblem och fattigdom.

Lägg till perioder av militärdiktatur och strider om Kashmir med Indien. Naturkatastrofer, kvinnor som inte känner till sina rättigheter och islamistiska fundamentalister som värvar unga män för sin sak. Pakistan är ett land med många bekymmer. Men Henrik Chetan Aspengrens möten med människor i deras vardag rymmer inte bara frustration och vanmakt utan även förhoppningar om framtiden och glädje.

Boken är välskriven, språket flyter och man kan utan problem föreställa sig de platser som beskrivs i boken. Med ens är läsaren med i Sindh vid det muslimska sufihelgonet Qalanders gravplats eller i en liten by på den Pakistanska landsbygden med en kopp grönt te i handen."

Maria Andersson 

"Osäker framtid för Pakistan"

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.