Minnen

"Läs och njut"

"Med andra ord – Torgny Lindgrens minnen består av en salig blandning av faktiskt upplevda saker och fantastiska skrönor. Och läsaren vet till slut varken ut eller inte. Så den som förväntar sig Lindgrens memoarer kan möjligen känna sig lite lurad på konfekten men får i gengäld en av årets största läsupplevelser som kompensation. Inte illa så."
Lennart Mattisson

"herregud, Torgny Lindgrens språk, som i några torra norrländska fraser kan blottlägga en hel idévärld"

"Allt på det där källvattenklara men fantastiskt mångbottnade språket - herregud, Torgny Lindgrens språk, som i några torra norrländska fraser kan blottlägga en hel idévärld, som betraktar allt med perfekt avvägda doser av humoristiskt gravallvar och alltid vet precis hur mycket det måste säga, vad det behöver anspela på, för att sätta allt i ett mycket större sammanhang."
Björn Waller

"En fantastiskt fin liten bok ... mycket läsvärd" /Yukiko Duke

"en både rasande rolig och ömmande smärtsam läsning"

"Och frågan är om Lindgren någonsin just skrivit så bra som i Minnen. Det verkar som om han bara blir en bättre och bättre stilist med åren. Här finns partier så formfulländade att de mest liknar poesi, hela tiden ekande av den ironiska ton som blivit Lindgrens adelsmärke. En ironi som påminner om den hos ironiska mästare som Robert Musil eller Thomas Mann./.../

Minnen är faktiskt något av det uppsluppnaste han skrivit. Det var länge sedan jag skrattade så gott under en läsning.
Samtidigt är Minnen något av det mest vemodiga författaren åstadkommit. Under textens lätt syrliga ironier vilar hela tiden en tung sorg. En sorg över alltings flyktighet, över tidens gång, och i förlängningen döden, som tillsist gör alla strävanden och minnen till en fåfänglighetens ironi. Det är den där blandningen av fantasifull frejdighet och vackert vemod som gör Lindgrens memoarer verkligt drabbande, till en både rasande rolig och ömmande smärtsam läsning, som gör Minnen till en bok att minnas."
Johan Sjögren

"den bästa skönlitterära bok som Torgny Lindgren skrivit"

"Ibland är ”Minnen” blixtrande begåvade, stilen sprakar till, får en lyskraft som är Torgny Lindgrens alldeles egen. I flera avseenden är ”Minnen” den bästa skönlitterära bok som Torgny Lindgren skrivit; språket är format med en exakt skönhet som understumdom nästan bländar."

"Bästa vägen till Torgny Lind­gren"

"Man behöver inte ha läst allt av Torgny Lindgren för att kunna njuta av den här boken. Jag vill till och med föreslå den som en introduktion. Lättsam men med ett underliggande allvar som får den att stanna kvar när man läst färdigt."
Karin Månsson

"Allt har i den nya boken, precis som det brukar vara i hans berättelser, sin komiska, bisarra eller grymma självklarhet, och gärna allt på en gång."
"Torgny Lindgrens mirakelberättande"

"Till sist andas boken en viss uppgivenhet om författarskapet och alla böcker han velat skriva, som inte blivit av. Torgny Lindgren har blivit 72 år.

Det enda jag kan säga om detta: stanna vid mirakelberättandet. Vi har bara en enda som behärskar det till fulländning."
Tomas Löthman

"En mästare har ordet"

"Språket verkar så enkelt och självklart. Här infinner sig omedelbart den där humoristiska lågmäldheten som har blivit något av författarens signum. /.../

Det utmynnar i ett stort läsäventyr där vi inte vet var sanningen börjar eller slutar i en anekdot, en hågkomst, en episod i Lindgrens liv."
Ulf Lundén

"storartad läsning"

"Men så börjar man upptäcka att någon håller hunden kopplad där hon kryssar sig fram. Kort sagt: man börjar se mästarens hand. Gipsresterna under naglarna. Det vita dammet i näsborrarna. Och man ser med ens hur sinnrikt arrangerad boken är, hur den långsamt växer in i sin egen komposition, hur förgänglighetens rottrådar letar sig fram i stort sett överallt. Jaget må vara ett dimmoln och existensen må sakna form, men i Torgny Lindgrens händer blixtrar det levda livet förbi som i en dubbelexponering, det egna livet och andras, på en gång faktum och förundran, svar och rebus, köttgryta och ande. ”Minnen” är ingen stor bok. Torgny Lindgren har väl aldrig velat skriva stora böcker. Men det hindrar inte att ”Minnen” är storartad läsning. Riktigt storartad."
Sara Danius

Go'kväll hyllar ljudboken - lyssna på ett avsnitt!
"I vanlig ordning roligt och svindlande"

"Torgny Lindgren berättar i vanlig ordning roligt, och på samma gång svindlande, genom att torrt underdriva och ta udden av det som lätt skulle kunna springa iväg till att bli pompöst."
Sofia Olsson

"Absurdismens apostel"

"Carina Waern läser den alltid lika underhållande Torgny Lindgrens memoarer och påminner om allvaret som ständigt vilar om hörnet."

"Magiska tillbakablickar" /Femina
"en bok att njuta av"

"Minnen är en bok att njuta av. Skriven av en allvarlig spjuver som i falskheten ser en kvalitet, betraktar hallucinationer som omistliga och, apropå sin kärlek till människans bästa vän hävdar:"En gång var vi alla hundar"."
Ingemar Nilsson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.