Jag är den sista juden

"Starkt vittnesmål från ett dödsläger"

"Som ett vittnesmål är boken en lysande stjärna på en himmel som riskerar bli allt disigare av utsagor som ifrågasätter att förintelsen ägt rum.  Det som dröjer sig kvar och lyfter utöver skildringarna av död och lidande är den inneboende kraft som hos Rajchman och hans medfångar sakta växte sig starkare och starkare, blev till mod och slutligen uppror. En kraft som måste vara essentiell för att kunna fortsätta leva ett liv efter Treblinka."
Karolina Jeppson

"absolut nödvändig läsning"

""Jag är den sista juden" är absolut nödvändig läsning. Inte bara som en viktig påminnelse om ett av mänsklighetens värsta illdåd, utan också för att den med smärtsam skärpa beskriver den möjliga slutstationen för all slags ideologi som hämtar sin näring i hatet mot den Andre."
Eva Johansson, Svenska Dagbladet

"Kort och koncist vittnesmål från dödsfabriken"

"MAN TYCKER SIG veta det mesta om Förintelsen. Man har läst om den industriella utrotningen av judarna, har sett filmer och tagit del av skildringar på tv.
Ändå drabbar Chil Rajchmans ”Jag är den sista juden” hårt. Det är en förskräcklig bok, så svår att hantera, nästan omöjlig att veta hur man ska handskas med. Återigen slår insikten till om hur svårt det är att förstå Förintelsen. Hur någon kan uppträda så oerhört brutalt mot sian medmänniskor?

 

"Nils Schwartz läser Chil Rajchmans outhärdliga minnesbok från Treblinka"

"... 137 sidor oslipad och skoningslös prosa som om författaren skrev med blodet på händerna, piskan på ryggen och likstanken i näsborrarna. Det är den ohyggligaste bok jag någonsin har läst."
Nils Schwartz

"Starkt vittnesmål från Treblinka"

"Chil Rajchmans lilla bok är ett starkt vittnesmål om en förfärlig tid, som vi ständigt behöver bli påminda om."
Christer Nilsson, Hudiksvalls Tidning

"Ett dubbelt vittnesmål"

"Boken är ett dubbelt vittnesmål. Dels om den obegripligt grymma verklighet som var dödsfabrikens. /.../ Men det är också ett vittnesmål om överlevandets tyngd. Om att leva vidare efter skärselden. Så manifesterad i denna postuma utgivning."
Gunnar Bergdahl


 

"Läs boken"

"Hur kunde detta ske? Hur!? Har inte så mycket mer att tillägga. Läs boken. Den är endast 137 sidor kort – men ändå så enorm."

 

"hans upplevelser är så unika att vi måste läsa honom"

"Jag har läst många vittnesskildringar från förintelsen av Europas judenhet, men Rajchmans bok tillhör ändå de mest fasansfulla undantagen. Hans berättelse är unik. /.../ Rajchmans skriver rakt och enkelt, torrt och registrerande, även om den outhärdliga smärtan bryter fram här och var. Det är en grym, hemsk berättelse. Ofattbar, men nödvändig."
Örjan Abrahamsson

Vittnen från dödens fälla

Från förintelselägret Treblinka där 300 000 dödades slapp ingen ut, utom en liten handfull som flydde vid en fång­revolt. En av dem skrev en till nyligen okänd redogörelse på jiddisch. Salomon Schulman har översatt och våndats.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.