Att springa

Se seminariet "Driva debatt i romanform" från Bok & Bibliotek 2010

Med Maria Sveland och Katarina Wennstam. Att i romanform skildra aktuella frågor som berör och upprör. Som journalister har de sett romanen som en väg att få utrymme för ämnen som inte fått plats i media. - Kanske blir publiken bredare när man förpackar angelägna ämnen i romanform, menar Maria Sveland. Moderator: Kristofer Lundström, kulturjournalist.

 

"En storartad saga av Maria Sveland" /VLT
"Maria Sveland är en röst att räkna med" /BLT

"Träffsäkert fångar Sveland tonen. Det finns ett riv i skildringen som placerar läsaren mitt på skolgårdens intrampade tuggummin och snuspladuskor. /.../
Maria Sveland är en röst att räkna med. Därom råder inget tvivel.
Hon har gjort prisbelönade radio- och tvprogram och det dramaturgiska är påtagligt
också i denna hennes nya roman."
Inger Dahlman

"Sveland vägrar väja för mörkret"

"Styrkan och originaliteten ligger istället i dess uppriktiga engagemang och mod, i att Sveland vägrar väja för mörkret även om det av vissa säkert kommer uppfattas som att hon tar i för mycket. Och sist men inte minst i beskrivningen av Julia och Emmas vänskap. Hur smärtsamt det är att tvingas inse att man alltid kommer vara två personer trots att man så innerligt önskar att vara en."
Amanda Svensson

" i nya boken ”Att springa” sjuder en vrede som inte har nåt bittert över sig"

"Där finns en – rättmätig – ilska över maktförhållanden som gör att vuxna män kommer undan med övergrepp mot barn, över ett samhälle som ställer sig på de starkas sida, mot de svaga. /.../
Men den där vreden som bränner genom hela ”Att springa”. Den bär boken och den smittar." 
Lisa Pehrsdotter

"Med Att springa befäster Sveland sin position som en feminismens folkbildare"

"Visst brister romanen ibland något i elegans men det är en marginell anmärkning jämfört med dess förtjänster, med Att springa befäster Sveland ytterligare sin position som en feminismens folkbildare. Jag hoppas att den får lika många läsare som Bitterfittan."
Mikaela Blomqvist

"AJ. Det här gör ont."

"Länge efter jag läst sista sidan så satt det en stor, svart klump i magen. Maria Svelands kloka och svidande uppgörelse med parförhållanden i debutromanen ”Bitterfittan” är en skrattfest i jämförelse. Men återigen känns det helt enkelt essentiellt att läsa."

"Det är starkt."

""Att springa" är inget annat än en veritabel tragedi. När jag har kommit ungefär halvvägs in i helvetesfärden och börjar sikta in mig på vändningen – NU öppnas mamma Giselas ögon och allt kommer att bli bra – bryter ett nytt helvete ut.

Maria Sveland sviker inte den skadade Julia genom att ge berättelsen ett lyckligt (läs orealistiskt) slut. Istället låter hon flickans smärta ta plats.
Det är starkt."
Marie Pettersson

"en bladvändare"

"Att springa är nämligen en bladvändare, jag läser den andfått och glupande för att få veta hur det ska gå. Särskilt de första två tredjedelarna, när mycket fortfarande är öppet, är otroligt spännande."
Lena Kvist

"Kristallklar bild av utsatthet"

"Det som gjorde ”Bitterfittan” till så angelägen läsning var Maria Svelands kompromisslösa engagemang och ilska, och det är också vad som lyfter den nya romanen. /.../

Maria Sveland har förmågan att göra bilden av maktmissbruk, kvinnoförakt och utsatthet både kristallklar och övertygande. Hennes ämne är viktigt, hennes ställningstagande tydligt och det faktum att det lyckliga slutet inte infinner sig blir beklämmande trovärdigt. De viktigaste böckerna är inte alltid de som är bäst skrivna." 
Paulina Helgeson

"När det lyckas blir jag imponerad."

"Att springa är en roman om vänskap, sexualitet och barns utsatthet. Det är en ambitiös berättelse som vill gå nära det riktigt svåra, det riktigt svarta. När det lyckas blir jag imponerad."
Ulrika Knutson

"en författare som inte är rädd för att bli avfärdad som måttlös. och det hedrar henne."

"I mottagandet av Bitterfittan lovordade man Maria Sveland för hennes patos och absoluta äkthet. Det finns det all anledning att göra igen."
Therese Eriksson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.