Min kamp 1

"en av de fräschaste, mest upplivande skildringarna ..."

"Det är inte decenniets största roman. Det är inget unikt i litteraturhistorien. Det är, av och till, rätt självupptaget. Men skit i allt snack runt vad han hänger ut; detta är också ofta en av de fräschaste, mest upplivande skildringarna av processen från liv till död jag läst på ett tag, och när jag är klar med den har jag glömt alla betänkligheter jag hade innan; när volym två, tre, fyrafemsex dyker upp är jag med."
Björn Waller

"Berättande som berör"

"Meningen med livet och definitionen av lycka får man anledning att reflektera över när man läser den här boken." Peter Letmark

"Calliope lovebombar försvarslös norrman"

"Here it goes: Jag älskar boken. Älskar. Den har hållit mig vaken om kvällarna och gjort mig fullständigt beroende. Jag vill läsa mer, nu, omedelbart."

"Starkt om att överleva livet" /Skånska Dagbladet

"Det är själva kraftsamlingen som motiverar denna bok, det är livet som rullas fram i all sin paradoxala styrka, enformighet och märkvärdighet. Livet och hur man överlever det."
Jan-Olov Nyström

"Vissa stycken är så fruktansvärt briljanta" /Magnus Utvik
"Man slukar ”Min kamp”"

"Man slukar ”Min kamp” utan att ha en blekaste aning om författarens bakgrund. Och vad det gäller de ovan nämnda skönlitterära sanningsivrarna i den inhemska ankdammen så besitter Knausgård ett originellt drag: han är uppriktig utan att för den skull spela galen."
Magnus Ödmark

"längesedan jag läste en sådan gripande smärtans bok"

"Det här är en mångfasetterad bok. Man kan kalla den bildningsroman, psykologisk roman, uppgörelseroman eller – åtminstone delvis – essäroman där Knausgård reflekterar över döden och livet, konsten och diktandets villkor. /.../

Återstår bara att säga, att det var längesedan jag läste en sådan gripande smärtans bok, en bok som kompromisslöst står upp till kamp mot inre demoner."
Bo W Jonsson

"märkligt fascinerande, och mycket välskriven"

"Bitvis är skildringen nästan dagboksprosaisk men Knausgård växlar helt obehindrat mellan röstlägen, och det är alltid rätt röst till rätt sammanhang.

Det ständiga flödet av medvetande, av tankar om stort och smått, blandas till en märkligt fascinerande, och mycket välskriven, litterär gryta."
Lars Landström

"Självupptaget men ack så bra"

"Här finns ett flyt och en berättarförmåga av ett slag som man högst sällan träffar på, men också en knivskarp analys av skeenden och händelser, nästan så där i förbigående. Samtidigt finns där hela tiden en äkthet och uppriktighet som är så stark att det nästan gör ont.

Det är faktiskt riktigt, riktigt bra. I sina stunder bland det bästa jag läst."
Morgan Schmidt

"mästerlig"

"Med risk att bli kallad fåraktig, måste jag hålla med om att ”Min kamp” är mästerlig.

Mästerlig med sitt rasande brottargrepp på ämnet farsan, fyllan och meningen med allt."
Bodil Juggas

"man kan inte sluta läsa"

"Knausgård karvar fram sin livsberättelse, spån för spån, han skär exakt och energiskt och man kan inte sluta läsa. Det är själva kraftsamlingen som motiverar denna bok, det är livet som rullas fram i all sin paradoxala styrka, enformighet och märkvärdighet. Livet och hur man överlever det."
Jan-Olov Nyström

"Själv längtar jag redan till nästa bok"

"Språket är rikt, berättelsen är en rymd där vi reser mellan stjärnhopar av berättelser och tankar vilka växer till essäer och romaner i romanen. Han förlorar dock aldrig helheten, återvänder alltid till den stora berättelsen. Själv längtar jag redan till nästa bok, till fortsättningen på den än större berättelsen.
För den beundransvärt fina och nyanserade översättningen står Rebecca Alsberg."
ARNE JOHNSSON

"Jag är bara bergtagen. Jag tycker att ”Min kamp” är strålande."

"Den extremt subjektiva utläggningen lirkar sig över till läsaren, som snart tycker sig andas i takt med texten. Språket är till synes konstlöst. Inledningen drar åt essä, men snart tar en perfekt normalprosa över i självklar översättning av Rebecca Alsberg. Naturligtvis har den där väldigt rimliga stilen en manipulativ effekt: hur skulle dessa enkla ord kunna vara något annat än den rena sanningen?

Storheten i ”Min kamp” handlar om det innerliga beskrivandet och den nerv som spänns i mig som läsare när jag blir varse hur vi människor tittar på varandra. Inte för att vi nödvändigtvis tänker elakt. Men att bli betraktad är att förlora kontrollen, att bli påmind om andra människors rätt att känna och se. Inget som betraktas noggrant kan förbli enbart fint.
Ändå känner man sig med ”Min kamp” mindre ensam för en stund. Gunnar Ekelöfs sönderciterade diktrad får mening igen: ”Det som är botten i dig är botten också i andra”.

Den här bottenkänningen kan jag bara applådera."
Malin Ullgren

"Jag är helt fast i det jag läser." /Ingrid Elam
Mia Gerdin intervjuar Karl Ove Knausgård

Min kamp heter den mest omdiskuterade romanen i Norge på många år.  En mäktig  självbiografisk roman i sex delar där den första delen kommer ut på svenska lagom till Bokmässan i september. Mia Gerdin har besökt författaren Karl Ove Knausgård i hans hem i Malmö där han försöker skriva färdigt den sjätte och sista delen i detta väldiga projekt som kommer att hamna på ungefär 2500 sidor. Vad driver honom att så detaljerat redogöra för sitt liv?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.