Stjärnlösa nätter

"Starkt om kampen för ett eget liv" / Skånska Dagbladet

"Stjärnlösa nätter är berättad med en stor innerlighet och det gör den till en gripande och tankeväckande historia som inte handlar så mycket om problem i en specifik kultur, som vad våra krav och åsikter kan tvinga nära och kära att ställa upp på."

Kristina Nilsson

"klaustrofobiskt spännande - och angelägen" /Tidningen VI
"Angelägen roman om rätten att välja sitt liv"

"Skildringen av hur Amàr trasslar in sig i lögner, svek och konflikter med familjen när han försöker ta sig ur den omöjliga situationen är djupt sorglig. Inte minst för Amina, kanske den största förloraren av alla, som tillbringar år av ensam väntan i Damaskus på ett uppehållstillstånd som förhalas av den desperate Amàr, som inte längre ser en älskad kusin, utan en kvarnsten om halsen. Arkan Asaads angelägna historia är bokens stora behållning." Paulina Helgeson

"Stark historia får Arkan Asaads debut att leva"

"... han har ett eget, levande språk och en verkligt bra berättelse, det räcker långt." Ingrid Elam

"Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter” får Maria Küchen att vilja skrika rakt ut."

"Vore jag svensklärare på jakt efter skönlitteratur att sätta i händerna på tonårskillar som aldrig läser, då skulle jag pröva Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter”. Den är så spikrakt och enkelt skriven att jag drar i mig den på en enda inandning. Jag varken kan eller vill sluta läsa fast det gör ont.
/.../
Språkligt, litterärt, är ”Stjärnlösa nätter” en rak enkel rapportbok skriven av en utsatt människa, inte om honom. Man kan frestas definiera romanen som främst en gestaltning av det mångkulturella samhällets barnsjukdomar, men den ger i lika hög grad en bild av manlighet i omdaning."
Maria Küchen

"två goda skäl att läsa den 30-årige takwondomästaren Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter"

"Asaad visar för det första att den så kallade hederskulturen är ett familjärt famntag med skruvstädets betvingande kraft och för det andra att den inte bara drabbar unga kvinnor utan också unga män."
Nils Schwartz

"Hederskulturen inifrån"

"Stjärnlösa nätter är melodramatisk och tillspetsad. Asaad är inte litterärt slipad men berättar känslosvallande, livligt och medryckande om hur en ung man som tror på romantisk kärlek och individens frihet (och vars idol är Muhammed Ali) trotsar faderns och hela släktens hedersbegrepp och förväntningar."
Pia Bergström 

"ett temperamentsfullt och modigt vittnesbörd"

"Stjärnlösa nätter skall läsas som ett temperamentsfullt och modigt vittnesbörd om en både akut och tidlös problematik: dilemmat mellan tradition och autonomi. Dilemmat är en historisk realitet och en levande existentiell sådan för många unga. Idén om äkta kärlek är en mytologi som skall få den västerländska autonomiegoismen att se vackrare ut än den är. Familjehedern är en mytologi som förskönar ett patriarkaliskt och sexistiskt välde av råaste slag. Boken borde kunna bli ett fruktbart diskussionsunderlag på gymnasiet."
Ulf Eriksson

"Osminkat personligt om hederskultur"

"Just för att den saknar litterär utstyrsel blir den mera drabbande, man känner verkligen med Amàr i hans djupa ensamhet och förvirring. Berättelsen talar utifrån  smärtsam erfarenhet om det mångkulturella samhällets obalanser. Det är den starkaste gestaltningen, den fruktansvärda klyvnaden mellan familjelojalitet och fri vilja."
Björn Gunnarsson

"En total närvaro"

"Ja, han är outgrundlig denne 30-årige Arkan Asaad, flerfaldig svensk mästare i den koreanska kampsporten taekwondo, radioman och nu också skribent. Och skriva kan han alltså, rättframt och berörande."
Inger Dahlman

"Rent, starkt och levande"

"Han har en berättelse som så rent och starkt och levande gestaltar skillnaden mellan kulturer att berättartekniska knep är överflödiga."
Tomas Löthman

"särskilt intressant att läsa denna självupplevda berättelse" /DV

"Vi är vana vid att se hedersproblematiken och tvångsgifte som ett problem som enbart drabbar unga kvinnor. Därför är det särskilt intressant att läsa denna självupplevda berättelse."

"Jag kan inte minnas att jag läst en mer rättfram och skakande skildring i ämnet."

"Med enkla medel och ett rakt språk, med inlevelse och hjärta, berättar Asaad om hur en människas frihet kan krossas av hennes ärvda kultur. Och av hennes egen allt mer desperata arsenal av självbedrägerier."
Stefan Whilde

"Det här är en bok som alla borde läsa"

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.