Gränsen

"Sorgearbete ger intelligent spänning" /DN

"Men efterhand växer innehållets intensitet, tonfallet skärps och slipas, ett vekare och vackert språk tar över. Underströmmar bryter in, och Janina Orlovs lyhörda översättning följer stämningens gradvisa förfining. Jag börjar äntligen förstå vad det hela handlar om: skillnaden mellan litterär tragedi och verklig sorg, mellan konst och liv. Människorna i romanen lever alla på gränsen. De tänker ständigt på döden och har all anledning att göra det, de orsakar förstörelse när de försöker skapa lycka och när lyckan kommer är de så förvridna av sorg att de missar den. /.../

Genom tankar som denna uppnår Pulkkinen något ovanligt - hon åstadkommer spänning utan minsta flirt med thrillergenren, bara genom att skapa genuint intresse för om karaktärerna ska leva eller välja döden.

I slutändan har jag därför inga problem med att förstå romanens succé i Finland: Riikka Pulkkinen gör helt enkelt existentiella frågor och allmänmänskligt sorgearbete till intelligent spänning."
Aase Berg

 

"Där rör sig "Gränsen" skickligt som en skolad dansör."

"Bäst är boken när den är farligt nära ertappandet, upptäckandet. När mannen med demensens paranoia försöker dölja hur glömsk han plötsligt blivit. När hans fru smusslar med sömnpiller och självmordsbrev. När den gifte bocken till lärare i hemlighet förför sin elev, som i sin tur tappert kamouflerar att hon skär sig i låren med rakblad. Där rör sig "Gränsen" skickligt som en skolad dansör."
Sven Olov Karlsson
 

"Romanen "Gränsen" är skriven på allvar"

"Det är skickligt gjort det där, Att inte bara överlämna visst äckel och löje i till äckliga situationer utan också låta den smyga in i förförelsen. Om titeln "Gränsen" pekar på kroppens gränser så vill den också visa på gränsen mellan att kontrollera och stödja, mellan att älska och förtrycka."
Jenny Teleman

"Riikka Pulkkinen har en högt utvecklad förmåga att komma sina gestalter nära"

"Pulkkinen, som introducerades på svenska med sin andra roman Sanningen förra året, har en högt utvecklad förmåga att komma sina gestalter nära. Hon arbetar med tragedins förhöjda livskänsla och moraliska högspänning utan att förlora kontakten med vardagsverkligheten.

Språket är säreget, ömsom prövande och trögt med närmast klumpiga omtagningar, ömsom klart och flödande."
Cecilia Nelson

"Alltsammans är mycket vackert gestaltat och imponerande sammanhållet." /Borås Tidning

"Alltsammans är mycket vackert gestaltat och imponerande sammanhållet. Det finns egentligen inget som känns ofärdigt här; snarare är det en skärpt, djärv och konsekvent författare som träder fram."
Maria Store

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.